/Multimédia
Multimédia 2017-07-31T22:53:19+00:00
Versenyképességi és Növekedési Fórum - 2016

A versenytársaiddal szemben fenntartható egyetlen előny az, ha képes vagy gyorsabban tanulni, mint ők – idézte Arie de Geus-t, a Shell stratégiai vezetőjét Hegedüs Éva, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára az MKT újonnan alakult Versenyképességi Szakosztálya és a Magyar Nemzeti Bank pénteki közös konferenciáján, a budapesti Bálnában. A fórumon Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank vezető közgazdásza, gazdaságtudományi és kiemelt ügyekért felelős ügyvezető igazgatója, az MKT Versenyképességi Szakosztályának elnöke, Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója, a szakosztály elnökségi tagja, Nika Gilauri, Grúzia volt miniszterelnöke, a Reformatics tanácsadó vállalat alapítója, Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságtervezésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkára, valamint Szepesi Balázs, a Hétfa Kutatóintézet alapítója és stratégiai igazgatója osztotta meg nézeteit a mintegy 150 fős hallgatósággal a versenyképességről, a fenntartható növekedésről, ezek lehetőségeiről és peremterületeiről Magyarországon. Részletek itt!

Tőzsdefejlesztés és növekedés

A Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztálya és a Budapesti Értéktőzsde első alkalommal szervezett közösen tőkepiaci konferenciát Tőzsdefejlesztés és növekedés címmel május 26-án Budapesten. A mintegy 200 fős eseményen Kelet-Közép-Európa és hazai tőzsde vezetői osztották meg nézeteiket, várakozásaikat a fejlődési, növekedési lehetőségekről, majd a panelbeszélgetésen a regionális befektetési szolgáltatók képviselői folytattak eszmecserét a hazai tőzsde jelenlegi helyzetéről. (Fotók: Leskó Tamás)

53. Közgazdász-vándorgyűlés, Miskolc, 2015

Több tekintetben is rekordokat döntött az 53. Közgazdász-vándorgyűlés: a statisztikákat meg-nézve az elmúlt évek legnagyobb létszámú vándorgyűlése volt az idei, több mint 700 résztvevő-vel. Emellett soha ennyi előadója nem volt a közgazdász-vándorgyűléseknek: a két plenáris és a tizenhárom szekcióülésen összesen több mint 140 nagyszerű előadást hallgathattak meg a részt-vevők a Miskolci Egyetemen megrendezett, háromnapos tanácskozáson.

Új Klímagazdaság

A klímaváltozás elleni fellépés és a gazdasági fejlődés kapcsolatát vizsgálja a hét ország kezdeményezésére alakult, Global Commission on the Economy and Climate nevű nemzetközi bizottság, amely 2014 szeptemberében adta ki jelentését Better Economy, Better Climate címmel. A Brit, a Francia és a Német Nagykövetség, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság 2015. február 25-én Budapesten egy közös konferencia keretében, Új klímagazdaság címmel első alkalommal mutatta be ezt a jelentést Magyarországon. További információ: http://newclimateeconomy.blog.hu

52. Közgazdász-vándorgyűlés, Nyíregyháza, 2014

Tíz év az EU-ban: az elkötelezettség és a nyitottság szerepe a gazdasági növekedésben. Ez volt a címe a Magyar Közgazdasági Társaság 52. Közgazdász-vándorgyűlésének, amelynek idén szeptember 4. és 6. között – nyolc év után ismét – Nyíregyháza adott otthont. A vándorgyűlés több mint félezer résztvevője több mint 100 előadást hallgathatott meg a konferencia plenáris és szekcióülésein.

51. Közgazdász-vándorgyűlés, Békéscsaba–Gyula, 2013

Növekedési fordulat – honnan jön a lendület? Ez volt a címe a Magyar Közgazdasági Társaság 51. Közgazdász-vándorgyűlésének, amelynek idén szeptember 26. és 28. között – 25 év után először – ismét Békés megye, egészen pontosan Békéscsaba és Gyula adott otthont.

50. Közgazdász-vándorgyűlés, Eger, 2012

A Költségvetési Tanács "rendkívüli ülésével" zárult Egerben a Magyar Közgazdasági Társaság jubileumi, 50. Közgazdász-vándorgyűlése. A közgazdász-vándorgyűlések a hazai közgazdász szakma legrangosabb és legnagyobb éves összejövetelei: a jubileumi, háromnapos tanácskozás plenáris és szekcióülésein gazdaságpolitikusok, a pénzügyi és üzleti élet kulcsszereplői, gazdaságkutatók, akadémikusok és egyetemi tanárok tartottak előadásokat a mintegy félezer fős, hazai és határainkon túli magyar közgazdászokból álló hallgatóság előtt.

49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, 2011

Több mint félezer regisztrált résztvevővel, a sajtó fokozott érdeklődése mellett zajlott a 49. Közgazdász-vándorgyűlés, amelynek Pécs városa adott otthont 2011. szeptember 29. és október 1. között.

48. Közgazdász-vándorgyűlés, Szeged, 2010

Sikeresen zárult a Magyar Közgazdasági Társaság 48. Közgazdász-vándorgyűlése Szegeden. A hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciáján több mint félezren vettek részt, s a vendégek a három nap során, a két plenáris és hat szekcióülésen mintegy 60 előadást hallgathattak meg a válságkezelés és a váltóállítás témakörében.

47. Közgazdász-vándorgyűlés, Zalakaros, 2009

Jóval több, mint félezer résztvevővel zárult a Magyar Közgazdasági Társaság 47. Közgazdász-vándorgyűlése Zalakaroson. A vándorgyűlés leghallgatottabb előadását a miniszterelnök tartotta - őt mintegy 650-en hallhatták a teremben -, a legmeghatóbb pillanat pedig kétségkívül Kádár Béla kitüntetésének átadása volt. Az MKT örökös tiszteletbeli elnöke 75. születésnapja alkalmából Közgazdász életműdíjat vehetett át a hazai közgazdász szakma legnagyobb éves rendezvényén.

45. Közgazdász-vándorgyűlés Debrecen, 2007

A Magyar Közgazdasági Társaság 45. és a Romániai Magyar Közgazdász Társaság 16. Közgazdász-vándorgyűlésén az összesen mintegy 700 résztvevő több mint 90 előadást hallgathatott meg a konferencia három napja alatt.