Az energiaválság erősíti az ellátásbiztonság iránt igényt, a dekarbonizációs célok követése pedig jó lehetőség az energiafüggetlenség növelésére – jelentette ki Horvát Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke szerdán, a Magyar Közgazdasági Társaság, a Közgazdasági Szemle és a MEKH szerdai közös, online konferenciáján tartott előadásában.

Az online konferencia apropóját az adta, hogy a zöld átmenet támogatására és az energiapiaci szabályozás új irányaira fókuszált a Közgazdasági Szemle folyóirat 2022. májusi, tematikus száma, amelynek tanulmányait a http://kszemle.hu/ oldalon tölthetik le az érdeklődők.

A konferencia egésze itt megtekinthető:

Bevezető előadásában Horváth Péter János felidézte, hogy a válság előtti időszak alapvetően a fenntarthatóságról szólt, az európai energiapolitika egyre ambiciózusabb klímavédelmi célokat tűzött ki, és az egész energiarendszert a dekarbonizációnak rendelte alá. Magyarország az uniós célokhoz igazodva fogalmazta meg saját dekarbonizációs programját, amely szerint 2030-ig a megújulók terén 21 százalékos részarányt kell elérni a bruttó végső energiafelhasználásban, a végső energiafelhasználás pedig nem haladhatja meg a 785 petajoule-t (PJ). Magyarország azt is vállalta, hogy 2030-ig az áramtermelés 90 százaléka széndioxid-kibocsátásmentes lesz, a napelemeknél pedig a ciklus végére 6500 megawatt (MW) beépített teljesítmény elérése a cél – jelezte a MEKH elnöke.

Horváth Péter János előadása az MKT podcastjában:

Horváth Péter János rámutatott: a 2020-as megújulóenergia-célokat teljesítette az ország, közel 14 százalékos részarányt ért el a kitűzött 13 százalékkal szemben, és folyamatosan nő a megújuló energiaforrások részesedése a villamosenergia- és a közlekedési szektorban is. A 2021-ben termelt villamos energia 63,5 százaléka karbonsemleges forrásból származott, ezen belül 44,3 százalék nukleáris, 19,3 százalék megújuló energiahordozókból. A 2030-ra kitűzött 6500 MW-os napelemes kapacitás pedig már 2024-ben teljesülhet.

Az orosz-ukrán háborús konfliktus kapcsán kirobbant energiaválság áthelyezte a hangsúlyokat, a fenntarthatóság helyett az árak kérdése és az ellátásbiztonság került a középpontba – fejtette ki a MEKH elnöke. Kiemelte, hogy a magyar gazdaság erősen földgázfüggő, az energiahordozókra vonatkozó szankciók és az orosz fosszilis energiahordozókról való leválás programja már rövid távon is veszélyeztetheti Magyarország ellátásbiztonságát. A magas árak és az ellátás bizonytalanságai miatt kialakult energiaválság leküzdésére jó lehetőség a dekarbonizációs folyamat folytatása, felgyorsítása – fejtette ki Horváth Péter János.

A dekarbonizációs folyamat a megújulók hálózati integrációja és a rendszeregyensúly fenntartása miatt rövid távon kihívást jelent ugyan, de hosszú távon növeli az ellátásbiztonságot és az energiafüggetlenséget. A zöldenergia beruházások, a hálózatok megerősítése és fejlesztése, az energiahatékonysági intézkedések rövid távon drágább energiát eredményeznek, ugyanakkor hosszabb távon segítenek egy olaj- vagy földgázválság során kialakuló ársokk elkerülésében – mondta a MEHK elnöke.

Horváth Péter János bevezető előadását követően Somossy Éva Szabina, a MEKH zöldgazdasági szakértője mutatott be egy nemzetközi ár-összehasonlító elemzést a magyar Metár-tenderek kapcsán. Ezt követően Csermely Ágnes, a MEKH elemzési és modellezési főosztályvezetője adott áttekintést a naperőművek nagykereskedelmi piaci árakra és a hagyományos technológiák termelésére gyakorolt hatásáról, majd Ringhoffer Örs István, a MEKH főosztályvezető-helyettese és Vedres Péter osztályvezető mutatott be egy előrejelzést az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer költségeiről, végül pedig Pék Zoltán energiagazdálkodási specialista az energetikai szabályozás tesztkörnyezetének tapasztalatairól osztotta meg gondolatait az érdeklődőkkel. Az előadásokat követő beszélgetést Halm Tamás, a Közgazdasági Szemle főszerkesztője, az MKT elnökségi tagja moderálta.

Somossy Éva Szabina előadása az MKT podcastjában:

Csermely Ágnes előadása az MKT podcastjában:

Ringhoffer Örs István és Vedres Péter előadása az MKT podcastjában:

Pék Zoltán előadása az MKT podcastjában:

Sajtóvisszhang:
Itt a megoldás az ország energiafüggetlenedésére (Világgazdaság)
Az energiaválság megoldására tett javaslatot az Energiahivatal (Index.hu)
Még hosszú évekig velünk maradhatnak a szénerőművek – felforgatta a piacot az energiaválság (Növekedés.hu)
Energiahivatal: A dekarbonizáció megoldás lehet az energiaválságra (HírTV)
Energiahivatal: a dekarbonizáció megoldás lehet az energiaválságra (Webrádió)
A dekarbonizáció megoldás lehet az energiaválságra (NRGreport)

Letölhető prezentációk:
Horváth Péter János előadása (pdf)
Somossy Éva előadása (pdf)
Csermely Ágnes előadása (pdf)
Ringhoffer Örs és Vedres Péter előadása (pdf)
Pék Zoltán előadása előadása (pdf)