A megyei szervezetek és a szakosztályok küldötteinek csaknem 90 százalékos részvétele mellett tartotta meg éves küldöttgyűlését pénteken a BGE Markó utcai épületének aulájában a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT). A küldöttek elfogadták az egyesület 2021. évi beszámolóját, 2022. évi pénzügyi tervét, valamint módosították a társaság alapszabályát is.

Az MKT megalapításának 128. évfordulóján megtartott küldöttgyűlésen Hegedüs Éva főtitkár – a GRÁNIT Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója – értékelte a társaság elmúlt évét. Emlékeztette a küldötteket arra, hogy az MKT az 59. Közgazdász-vándorgyűlés szekcióin túl is mintegy 80 online konferenciát, kerekasztal-beszélgetést szervezett 2021-ben, ezek megtekintése a YouTube-on mára meghaladja az 57 ezret. A rendezvényeket alkalmanként, élőben legalább 40–80 fő követte figyelemmel, a videók nézettsége pedig – az utólagos megtekintésekkel együtt – átlagosan 150 és 500 közötti. Hegedüs Éva fontosnak tartotta, hogy ezáltal az MKT teljes rendezvénykínálata elérhetővé vált a vidéki tagok számára is, és a rendezvényekbe aktívan be tudnak kapcsolódni a vajdasági, erdélyi és felvidéki közgazdász kollégák is. Az MKT főtitkára kiemelte, hogy a támogatóknak köszönhetően, valamint a takarékos gazdálkodás eredményeként a tavalyi évet összességében 8,9 millió forintos pozitív eredménnyel zárta az MKT, amely továbbra is megfelel a civil törvényben előírtaknak, vagyis a közhasznú státuszhoz szükséges mutatóknak.

Az MKT elnöke, Pleschinger Gyula tájékoztatta a küldötteket az elnökség legutóbbi ülésén hozott döntésekről. Bejelentette, hogy a jövő évi, tehát a 2023-as 61. Közgazdász-vándorgyűlésnek az MKT Heves Megyei Szervezete és Eger városa adhat majd otthont. Elmondta azt is, hogy az elnökség Közgazdász Életműdíjat adományoztunk Csath Magdolna közgazdász professzornak, valamint Közgazdász Nagydíjjal ismerte el a Munkaügyi Szakosztály elnökének, Bagó Józsefnek a munkáját. Mindkét elismerést az idei vándorgyűlés plenáris ülésén tervezi átadni a kitüntetetteknek az MKT.

Az MKT elnöke tájékoztatta a küldötteket az idei, 60. Közgazdász-vándorgyűlésről, amelyet szeptember 22-23-án Szegeden szervez meg az MKT. Az idei, kétnapos konferencia szakmai programjának a szervezése elkezdődött. Fontos újítás, hogy a tervek szerint a konferencia teljes programja – tehát a párhuzamos szekciók is – élőben követhetők és később visszanézhetők lesznek az interneten.

(A nyitóképen Zsakó Enikő, az MKT felügyelőbizottságának tagja, az Ellenőrzési Szakosztály elnöke ismerteti az FB jelentését a pénteki küldöttgyűlésen)

Letölthető dokumentum:
Az MKT 2021. évi egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete (pdf)