Diversifying Economics Globally – ezzel a címmel indított a közelmúltban online beszélgetéssorozatot a Nemzetközi Közgazdasági Társaság (IEA). A rendezvénysorozat immár harmadik kerekasztal-beszélgetésén, 2022. január 13-án, csütörtökön magyar idő szerint 15 órakor a Zoom alkalmazásban a kutatóhálózatok vezetőinek és a közgazdaságtudományi folyóiratok szerkesztőinek véleményét igyekszik összegyűjteni a témában az IEA.

A kerekasztal-beszélgetés moderátora: Dani Rodrik (Harvard University, az IEA elnöke). Résztvevők: Penny Goldberg (Yale; az American Economic Review korábbi szerkesztője, az Econometric Society elnöke); Rema Hanna (Harvard, az American Economic Review társszerkesztője, a REStat és a Journal of Human Resources korábbi szerkesztője); Jim Poterba (MIT, a National Bureau of Economic Research elnöke) és Beatrice Weder di Mauro (Graduate Institute Geneva, a Centre for Economic Policy Research elnöke).

A szervezők úgy vélik: Észak-Amerikában és Nyugat-Európában számos új kezdeményezés indult az új közgazdasági gondolkodás megerősítésére – többek között az egyenlőség kérdésében is. Ugyanakkor világszerte számos közgazdász és közgazdasági kutatóintézet marad ki ma még e vitákból, mert az alacsony és közepes jövedelmű országok gazdaságkutatói számára nehézkes a hozzáférés ezekhez a hálózatokhoz. Ez a központ-periféria felosztás pedig szegényebbé teszi a közgazdaságtant, megfosztva a tudományunkat számos új ötlettől és új tehetségektől. A szervezők bíznak benne, hogy a most elinduló beszélgetés-sorozat hozzájárulhat ezeknek az akadályoknak a csökkentéséhez és a közgazdaságtan globális tudományággá tételéhez.

A beszélgetésről és a rendezvénysorozatról további információk ezen a linken érhetők el.

Regisztrálni ide kattintva lehet.