Diversifying Economics Globally – ezzel a címmel indít online beszélgetéssorozatot a Nemzetközi Közgazdasági Társaság (IEA). A rendezvénysorozat első kerekasztal-beszélgetésén Dani Rodrik IEA-elnök (Harvard University) moderálásával Claudio Ferraz (UBC, PUC-Rio), Jayati Ghosh (University of Massachusetts), Arjun Jayadev (Azim Premji University and Institute for New Economic Thinking) és Leonard Wantchekon (Princeton, African School of Economics) osztja meg gondolatait a hallgatósággal 2021. július 26-án, hétfőn magyar idő szerint 16 órától a Zoom alkalmazásban. A rendezvényre regisztrálni ide kattintva lehet.

A szervezők úgy vélik: Észak-Amerikában és Nyugat-Európában számos új kezdeményezés indult az új közgazdasági gondolkodás megerősítésére – többek között az egyenlőség kérdésében is. Ugyanakkor világszerte számos közgazdász és közgazdasági kutatóintézet marad ki ma még e vitákból, mert az alacsony és közepes jövedelmű országok gazdaságkutatói számára nehézkes a hozzáférés ezekhez a hálózatokhoz. Ez a központ-periféria felosztás pedig szegényebbé teszi a közgazdaságtant, megfosztva a tudományunkat számos új ötlettől és új tehetségektől.

A szervezők bíznak benne, hogy a most elinduló beszélgetés-sorozat hozzájárulhat ezeknek az akadályoknak a csökkentéséhez és a közgazdaságtan globális tudományággá tételéhez.

Kapcsolódó link:
Regisztráció a rendezvényre