Banai Péter Benőt, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkárát választotta elnökévé csütörtökön zárult, online tisztújításán az MKT Államháztartási Szakosztálya. Barcza Györgyöt, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatósági tagját, a szakosztály leköszönő elnökét tiszteletbeli szakosztályi elnökké választották a szavazó tagok.

A szakosztály online ülésének kezdetén A költségvetési tervezés kihívásai a koronavírus-járvány alatt – fiskális fenntarthatóság címmel  Banai Péter Benő tartott online előadást. Az előadás visszanézhető az MKT YouTube-csatornáján:

A járvány felborította az államháztartási folyamatokat – mondta Banai Péter Benő a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) csütörtöki online tanácskozásán.  A Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára kiemelte, hogy a költségvetési intézkedések átmenetileg az államadósság növekedését okozták; a 2019-es GDP 65,5 százalékáról tavaly 80,4 százalékra. Jó hírnek nevezte, hogy a finanszírozást biztonsággal, stabilan teljesítették. A befektetők is bíznak abban, hogy a 2020-as adósságráta növekedése átmeneti. Hozzátette: a következő években hangsúlyosabb lesz az, hogy a költségvetési politika milyen irányba indul el.

A kormányzat a vírushelyzetre anticiklikus módon tudott reagálni, a hiány növekedése mögött a kiadási oldal intézkedései vannak – állapította meg az államtitkár. Az uniós országokhoz képest Magyarországon nem pusztán a gazdasági visszaesés tompítását célozták az intézkedésekkel, hanem a válság utáni növekedésnek is támaszt adtak – mutatott rá. Kiemelte: a foglalkoztatás szintjét sikerült megőrizni, ami az egyik legkedvezőbb az unióban. Az államadósság 2021-ben már a GDP 80 százaléka alá csökkenhet.

A gazdaság teljesítménye érdemben bővül, a nyári hónapokban már meghaladhatja a 2019-es, válság előtti szintet az eddigi adatok alapján, érdemben bővül – mondta Banai Péter Benő. Ma már 6 százalékos idei növekedési előrejelzés nem számít optimistának, sokkal inkább reális. Azzal lehet számolni közlése szerint, hogy a nemzetközi szervezetek javítani fogják a magyar növekedési előrejelzéseiket. Kitért arra, a piaci elemzők néhány hónapja azt gondolták, hogy a gazdasági helyreállítás jegyében laza költségvetést kell folytatni. Az unió 2022-ben sem követel meg a költségvetési hiánnyal kapcsolatban semmilyen szabályt. A tagállamok jelentős része érdemben 3 százalék feletti deficittel kalkulál jövőre – jelezte.

A kormányzat Újraindítási akcióterve főbb eleme közlése szerint az 5 százalékos lakásáfa, az otthonfelújítási támogatás, a bértámogatás, az orvosi bértámogatási program, a 13. havi nyugdíj visszaépítése, a hitelmoratórium meghosszabbítása, valamint a 25 év alattiak szja-mentessége. Az akcióterv több mint 7300 milliárd forinttal segíti a vállalkozásokat és a családokat. A hazai forrás ebből 3900 milliárd forint, az uniós források pedig mintegy 3 ezer milliárd forintot tesznek ki – ismertette az államtitkár, aki lényegesnek nevezte a munkáltatói adóterhek további csökkentését. A beruházások a gazdaság újraindításának egyik alappillérét jelentik, amit folytatnak. Banai Péter Benő elmondta: a magyar hiány 2022-ben nem lóg ki az uniós tagállamokéi közül, 5,9 százalékos GDP-arányos hiánycél várható, valamint az adósságráta is csökkenő pályára áll. (MTI)

Banai Péter Benő előadása meg is hallgatható az MKT podcastjában:

A pandémia miatt online módon megtartott szakosztályi tisztújítás során az elnök és a tiszteletbeli elnök mellett további elnökségi tagokat is választottak a szavazásra jogosult, és szavazati jogukkal élő tagok. Így nagy többséggel támogatták, hogy az MKT Államháztartási Szakosztályának alelnöki tisztét a következő három évben Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgatója, az MKT elnökségi tagja töltse be. A szavazó tagok újabb három évre a szakosztály titkári posztjára Plósz Dániel Jánost, az MKB Bank Nyrt. – Danube Capital R&A Zrt. senior elemzőjét választották.

A szavazó tagok 85 százalékos többséggel támogatták, hogy az MKT Államháztartási Szakosztályának további elnökségi tagjai három éves ciklusra a következő szakemberek legyenek: Adorján Richárd költségvetésért felelős helyettes államtitkár, Pénzügyminisztérium; Asztalos Viktor miniszteri főtanácsadó, Pénzügyminisztérium; Balog Ádám igazgatósági tag, Opus Global Nyrt.; Berczik Ábel államháztartási szabályozásért, humán- és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkár, Pénzügyminisztérium; Bugár Csaba elnök, Magyar Államkincstár; György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium; Kutasi Gábor egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem; P. Kiss Gábor költségvetési kutatási főosztályvezető, Magyar Nemzeti Bank; valamint Réz András vezérigazgató-helyettes, Államadósság-kezelő Központ Zrt.

A szakosztály megújult elnökségének a megválasztásához ezúton gratulálunk. Munkájukhoz sok sikert kívánunk!

Letölthető dokumentumok:
Banai Péter Benő prezentációja (pdf)