A Magyar Nemzeti Bank a nyugat-kelet közötti egyensúlyt középpontba helyező nemzetközi stratégiájával összhangban rendezi meg 2020. október 27-én, kedden 8 óra 30 perctől a Budapest Eurasia Forumot, amely – a pandémiahelyzetre tekintettel – digitális formában valósul meg. A világjárvány utáni időszak eurázsiai együttműködésére fókuszáló rendezvény előadásait az érdeklődők térítésmentesen követhetik majd figyelemmel a konferencia honlapján és az MNB YouTube-csatornáján.

A rangos konferencia előadói között ott lesz többek között Matolcsy György jegybankelnök; Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter; Xiaochuan Zhou, a Kínai Nemzeti Bank korábbi elnöke; Hongbo Wu, a kínai kormány Európa-ügyi különmegbízottja; Kyuil Chung, a Koreai Nemzeti Bank alelnöke; Pierre Heilbronn, az EBRD alelnöke; valamint a Szingapúri Nemzeti Egyetem elnöke; a Fudan University két alelnöke – és még számos magas rangú szakértő.

Európa és Ázsia közeledése, Kína nemzetközi szerepének megerősödése és az ebből eredő gazdasági és geopolitikai hangsúlyeltolódás, illetve az Eurázsia országai közötti együttműködési lehetőségek bővülése napjaink legizgalmasabb kérései közé tartoznak. Az Eurasia Forum rendezvénysorozat célja, hogy ezeket a kérdéseket évről évre górcső alá vegye és széleskörű szakmai párbeszédet generáljon a partnerkapcsolatok támogatása érdekben.

Magyarország, kiváló földrajzi elhelyezkedésének és aktív nemzetközi szerepvállalásának köszönhetően ideális helyszíne az eurázsiai térséggel foglalkozó szakmai diskurzusnak, így a rendezvény hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország vezető szerepet töltsön be a transzkontinentális együttműködés erősítésében. A nemzetközi együttműködés fogalma mára túlmutat a gazdasági, pénzügyi kérdéseken, így az Eurasia Forum a hosszú távú fenntartható gazdasági növekedés céljával összefüggő egyéb tudományterületeket is be kívánja emelni a párbeszéd témái közé. A konferencia napirendjén éppen ezért olyan kulcsfontosságú kérdéskörök is szerepelnek, mint a geopolitika, a multilaterális együttműködések, az infrastruktúra, a technológia és innováció, valamint az oktatás. A rendezvény keynote előadásait követően a felkért előadók három szakmai panelben tekintik át az eurázsiai együttműködés legaktuálisabb kérdéseit. A szakmai panelekben többek közt arról is szó esik, hogy a COVID-19 hogyan formálja a geopolitikai színteret és a többoldalú nemzetközi együttműködéseket, milyen kihívásokat jelent a hosszú távú fenntartható gazdasági növekedés biztosítása terén, illetve milyen hatással van a városi életre, az okos városok fejlődésének folyamatára.

Az élő közvetítést 2020. október 27-én, kedden 8 óra 30 perctől a rendezvény honlapján, valamint az MNB YouTube csatornáján is követni tudják majd az érdeklődők.

Kapcsolódó dokumentumok, linkek:
A rendezvény meghívója (pdf)
A konferencia részletes programja
A konferencia honlapja
Az MNB YouTube-csatornája