Technológiai mentőöv a COVID alatt – az akadémia és a vállalkozók tapasztalatai. Ez a címe annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelynek rögzítésével hétfőn délben elkezdődtek az 58. Közgazdász-vándorgyűlés informatikai szekciójának felvételei is.

A szekció bevezető előadásait Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, az MKT Nagykanizsai Városi Szervezetének elnökségi tagja és Fáykiss Péter, a Magyar Nemzeti Bank digitalizációért felelős igazgatója tartja majd. A hétfőn rögzített, első panelbeszélgetés résztvevői: Fehér Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem executive degree programokért és szakirányú továbbképzésekért felelős dékánja; Korbuly Ádám, az Ortograph alapítója és Szűcs László, a Moonshot alapító vezérigazgatója, az MKT Informatikai Szakosztályának titkára voltak. A beszélgetést Juhász Katalin, az MKT Informatikai Szakosztályának elnökségi tagja moderálta.

Az informatikai szekció második, kedden délután rögzített panelbeszélgetése a Tungsram – ILEX Innovációs Piactér eddigi tapasztalatairól szólt. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Kikindai Éva, a De Bonum Kft. alapítója, ügyvezető igazgatója; Papp Gábor, a Freelusion Video Mapping & Dance Company társalapítója; Pethő Árpád, a Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. ügyvezető igazgatója; Ritter Marianna, az ILEX Systems Zrt. vezérigazgatója és Stukovszky Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem elnökhelyettese, vállalati és intézményi kapcsolatokért felelős vezetője voltak. A beszélgetést Pongrácz Ferenc, a Tungsram Csoport innovációért felelős ügyvezető igazgatója, az MKT elnökségi tagja, az Informatikai Szakosztály elnöke moderálta.

A koronavírus-járvány okozta korlátozó intézkedések a turizmus mellett talán az előadóművészet, a kultúra területét érintették a leginkább súlyosan. A fesztiválok, koncertek, színházi előadások elmaradása az intézmények finanszírozására és a művészek, valamint az ágazatban tevékenykedő szakemberek megélhetésére is negatívan hatott. Erről a témáról – a negatív gazdasági hatásokról és az ágazat finanszírozásának megoldási lehetőségeiről – szervezett kerekasztal-beszélgetést a Magyar Közgazdasági Társaság Kultúragazdasági Szakosztálya. A beszélgetést szintén hétfőn délután rögzítettük az MKT közösségi terében.

Az 58. Közgazdász-vándorgyűlés kultúragazdasági szekciójának résztvevői, előadói: Birinyi József népzenész, népzenekutató, a KÓTA társelnöke, a Hungaricum Szövetség elnöke, az MKT Kultúragazdasági Szakosztályának elnöke; Mádi Zoltán, a Vígszínház gazdasági igazgatója, az MKT elnökségi tagja, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezet elnöke; valamint Szentgyörgyvölgyi László, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kancellárja voltak.

A kerekasztal-beszélgetéseket – több más tematikus szekció programjával együtt – 2020. szeptember 24-én, csütörtökön 10 órától lesz megnézhető-meghallgatható a konferencia honlapján. A tanácskozás szeptember 24-25-én élőben streamelt, plenáris programja ide kattintva elérhető.