Ismét eltelt három év, ismét lezárul egy elnökségi ciklus a Magyar Közgazdasági Társaság életében. Május közepén tisztújítás tart egyesületünk: új elnökséget és új felügyelőbizottságot választanak a megyei szervezeteink és a szakosztályaink küldöttei. Az alábbiakban az elnökség nevében Pleschinger Gyula elnök úr és Hegedüs Éva főtitkár asszony ad számot a tagjainknak az elmúlt három évben elvégzett szakmai munkánkról.

A „megőrizve megújulni” gondolat jegyében kezdte meg munkáját a Magyar Közgazdasági Társaság 2017. május 25-én megválasztott, új elnöksége. Az új elnökség legfőbb célkitűzései között – az MKT hagyományainak és korábbi, sikeres rendezvényeinek megőrzése, továbbvitele mellett – elsősorban a nemzetközi kapcsolatok erősítése, valamint a fiatalokkal való kapcsolattartás erősítése szerepelt.

Az MKT a mögöttünk lévő elnökségi ciklusban három, szakmailag és a résztvevők számában egyaránt rendkívül sikeres közgazdász-vándorgyűlést (Eger, Debrecen és Nyíregyháza) tudhat maga mögött. A vándorgyűlések főbb üzeneteit, javaslatait tartalmazó záródokumentumot az MKT évről évre elküldte a monetáris és fiskális politika, a hazai gazdaságirányítás legfőbb döntéshozóinak. Emellett évről évre vitte tovább hagyományos nagyrendezvényeit: a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóját (FIKOT), a Kárpát-medencei Fiatal Közgazdászok Találkozóját (KÁMFOR), valamint a Költségvetési Tanáccsal közös, éves szakmai konferenciákat. Emellett új kezdeményezésekkel is bővült az MKT programkínálata: kerekasztal-beszélgetéseket szervezett a társaság az MNB 330 pontjához kapcsolódóan, és a reálgazdasággal az aktívabb kapcsolattartás erősítése jegyében rendszeressé váltak a szakmai vállalatlátogatásaink is. Az MKT szakosztályai és megyei szervezetei továbbra is évente mintegy 80–100 szakmai rendezvénnyel várják a tagjainkat és az érdeklődőket. Rendezvényeinket rendre komoly sajtóérdeklődés övezte.

Új szintre léptek az MKT nemzetközi kapcsolatai is ebben a hároméves ciklusban. A társaság 2017 nyarán önálló szekcióval vett részt a Mexikóban megrendezett, XVIII. Közgazdász Világkongresszuson, és több szakmai konferenciát, fórumot szervezett az Európai Gazdasági és Szociális Bizottsággal közösen, többek között az európai integráció jövőjéről és az európai szemeszterről. A visegrádi országok közgazdasági társaságaival 2018 tavaszán megkötött együttműködési megállapodás már három komoly nemzetközi konferenciát eredményezett: Budapesten a közgazdaságtan reformjáról szervezett rangos nemzetközi konferenciát, valamint egy V4+Románia befektetői fórumot az MKT, Brnóban pedig – a Cseh és a Szlovák Közgazdasági Társasággal közösen – egy, a tervgazdaságból a piacgazdaságba való átmenet 30. évfordulójára emlékező konferencia szervezésében közreműködött. Ez utóbbi konferencián ráadásul számos MKT-tag előadó is megoszthatta gondolatait a hallgatósággal. Az MKT 2019-ben első alkalommal csatlakozott az ugyancsak V4-es Közgazdasági Olimpia kezdeményezéshez, melynek prágai döntőjén szépen helytállt a magyar diákokból álló csapat.

Erősödtek a kapcsolataink a határainkon túli testvérszervezeteinkkel is: A közös munka fontos eredménye, hogy az MNB Kiválósági Ösztöndíjának mintájára, a Magyar Közgazdasági Társaság kezdeményezésére 2018-ban elindult a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjprogram a legtehetségesebb határon túli magyar hallgatók támogatására. Fontos előrelépés az is, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetünk közreműködésével 2019-ben Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán elindult a Kárpátaljai Magyar Közgazdász Társaság megszervezése is.

A bővülő programkínálat szervezeti fejlesztésekkel is járt az MKT életében. Az elmúlt három évben négy új szakosztály (Európai Uniós; Demográfiai; Fintech és Pénzügyi Kultúra, Ingatlanpiaci) kezdte meg munkáját, valamint újjáalakult az Államháztartási Szakosztály. Új tagokkal (Tungsram-csoport; Országos Betétbiztosítási Alap; Posta-biztosítók) bővült az MKT jogi tagvállalatainak köre. A társaság taglétszáma az évek óta nem fizető tagokra vonatkozó tagrevíziót követően 3200 fő, és folyamatosan emelkedik. Az MKT gazdálkodása az elmúlt három évben a javuló tagdíjfizetési fegyelemnek és a támogatóknak – különösen a Magyar Nemzeti Banknak – köszönhetően kiegyensúlyozott volt.

Az MKT hároméves szakmai tevékenységéről szóló, részletes szakmai beszámoló ide kattintva letölthető.

Kapcsolódó dokumentumok:
Beszámoló az MKT elmúlt három évnyi szakmai tevékenységéről (pdf)