Életének 73. évében, március 31-én tragikus hirtelenséggel elhunyt Fazakas Szabolcs, a Magyar Közgazdasági Társaság Európai Uniós Szakosztályának elnöke, az Európai Számvevőszék korábbi magyar tagja, volt európai parlamenti képviselő, korábbi ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter. Fazakas Szabolcs személyében az egyik legaktívabb, tervekkel teli szakosztályi elnökét veszítette el a Magyar Közgazdasági Társaság. Temetéséről később intézkednek. Emlékét szeretettel megőrizzük.

Az MKT Európai Uniós Szakosztályának elnökségi közleménye

Szakosztályunk elnöksége megrendülten értesült dr. Fazakas Szabolcs volt nagykövet, egykori miniszter, EP-képviselő, az Európai Számvevőszék korábbi tagja, a szakosztály elnöke tragikus hirtelenséggel bekövetkezett elhunytáról.

Emlékezetes, hogy dr. Fazakas Szabolcs az Európai Parlamentben, majd az Európai Számvevőszéknél betöltött tisztségéből való hazatérése után, Magyarországra visszatérve 2018 tavaszán kezdeményezte a szakosztály megalapítását. A szakosztály elhunyt elnöke fájdalmasan rövid, mindössze másfél évig tartó vezetése alatt a hazai közgazdász társadalom a múlt évben fennállása 125. évfordulójára emlékező közössége egyik legaktívabb tagozatává vált. Rendezvényeinken elnökünk szakértő moderálása mellett egy sor neves szakértő, politikus és közgazdász fejtette ki tapasztalatait és véleményét az európai integráció jelentőségéről és hazánknak abban betöltött szerepéről és lehetőségeiről. Rendezvényeink, az ott elhangzott gondolatok a hazai gazdasági sajtóban is megfelelő helyet és méltatást kaptak.

Szakosztályunk március 31-én elhunyt elnöke nagy hazai és nemzetközi tiszteletnek és elismerésnek örvendő személyiség volt. Egész pályafutását a tehetség, a szorgalom, az új iránti nyitottság, a kihívásoknak való magas szintű megfelelés igénye jellemezte. Természetes közvetlenségét, bármilyen magas tisztségbe is került a közéletben, mindig megőrizte, s e tulajdonsága közéletünk nagy népszerűséget élvező tagjává tette. Szorgalmával, sokoldalúságával, a világ dolgai iránti érdeklődésével és a bennük való jártasságával a közgazdász-társadalom fiatalabb korosztályai példaképének számított. Tele volt ötletekkel, Magyarország érdekeit és több szűkebb közösség érdeklődésének kielégítését szolgáló javaslatokkal. Lételeme volt az aktivitás, ezért sajnos a karantén, a szakmai programok és a társadalmi élet – közte szeretett sportja, a tenisz – hiánya igen megviselte. Az utolsó pillanatig javaslatokat tett a koronavírus okozta válság kezelésének módjára. Hiányozni fog intellektusa és vidám történetei, melyekkel mindig feldobta szakmai rendezvényeinket és inspirációval szolgált mindannyiunk számára.

Több évtizedes pályafutása során – az európai színtéren túlmenően – különösen nagy elismerést és tiszteletet vívott ki Németországban, Ausztriában és Luxemburgban.

Dr. Fazakas Szabolcs személyében valóban pótolhatatlan személyt, partnert, vezetőt, kollégát, barátot veszítettünk. Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Budapest, 2020. április 2.

Iván Gábor Szijjártó Orsolya Juhász Imre
a szakosztály alelnöke elnökségi tag szakosztályi titkár