A Magyarországon dolgozó külföldi munkavállalókról szóló konferenciával egybekötve tartotta meg tisztújító ülését a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztálya március 5-én, csütörtökön Budapesten, az MKIK konferenciatermében. A tagok döntése alapján a szakosztály elnöki feladatait újabb három évre Bagó József, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztályának vezető kormányfőtanácsosa látja el. A szakosztály titkára továbbra is Józsa Márta, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Főigazgatói Igazgatóságának koordinációs csoportvezetője.

Az MKT Munkaügyi Szakosztályának tisztújító ülése egy szakmai konferencoiával kezdődött, Külföldi munkavállalók a magyar munkaerőpiacon címmel. A trendek, mítoszok, kérdések és dilemmák megismerését célzó konferencia előadói: Lakatos Judit statisztikus, a KSH ny. szakmai főtanácsadója (Külföldiek a hazai munkaerőpiacon – Mit mutatnak az adatok? S mit nem mutatnak?); Langerné Rédei Mária, az MTA doktora, az ELTE egyetemi docense (Milyen trendek igazolhatók a külföldi munkavállalók hazai piacán?); Meszmann T. Tibor, a Central European Labour Studies Institute (CELSI) munkaügyi kutatója (Ukrán kölcsönzött dolgozók az elektronikai ágazatban); Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) elnöke (Munkaerőmozgás az építési piacon – a munkaadók szempontjai) és László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke (A külföldi és magyar munkavállalók együtt a hazai munkaerőpiacon – Mit mondanak a szakszervezetek?) voltak. A rendezvény moderátora Nagy Katalin, Magyarország EU melletti brüsszeli Állandó Képviseletének volt tanácsosa volt. A konferenciáról a sajtó is részletesen beszámolt – a sajtóvisszhangból egy válogatás elérhető alább.

A szakmai konferenciát követően tartotta meg tisztújítását a szakosztály. A jelenlévő tagok egyhangú szavazata alapján az MKT Munkaügyi Szakosztálya elnökségének tagjai a 2020-2023-as ciklusban – Bagó József elnök és Józsa Márta titkár mellett -: Artner Annamária, a Világgazdasági Intézet Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa; Boda György, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense; Herczog László volt szociális és munkaügyi miniszter, a Pénzügykutató Zrt. munkatársa; Ignits Györgyi, a Belügyminisztérium Statisztikai, Elemzési és Adatszolgáltatási Osztályának osztályvezetője; Nagy Katalin, Magyarország Brüsszeli Állandó EU-képviseletének volt tanácsosa, a Socfactor Consulting Tanácsadó Bt. ügyvezetője; Sum István, a Milton Friedman Egyetem címzetes főiskolai docense; valamint Zemplényi Adrienne, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jogi igazgatója.

Sajtóbeszámlók a szakmai konferenciáról:
A Munkaügyi Szemle részletes beszámolója a rendezvényről
Vendégmunkások, akikről szinte semmit nem tudunk (Index.hu)
A kormány támogatja, hogy dolgozzanak itt külföldiek, de sokan tartanak tőlük (HVG)
A munkaerőhiány gyógyszere a jó fizetés (Infovilág)
Most akkor mennyi vendégmunkás dolgozik Magyarországon? (Alfahír)

Kapcsolódó dokumentumok:
Lakatos Judit diái (pdf)
Langerné Rédei Mária diái (pdf)
László Zoltán diái (pdf)
Meszmann T. Tibor diái (pdf)

A szakosztály 2017-2019-es szakmai tevékenységéről szóló beszámoló (pdf)