Részint a tavaly december elején tartott demográfiai konferencia folytatásaként szervezett stratégia tanácskozást az MKT Demográfiai Szakosztálya és a Gyermek- és Családbarát Alkotó Műhely több megyei közgyűlési elnök részvételével 2020. január 17-én, pénteken Budapesten, az MKT közösségi terében. A találkozó célja egy több megyét átfogó együttműködés kialakítása a népességfogyás megállítására, az életminőség javítására, a család- és közösségfejlesztésben rejlő potenciálok kiaknázására tudományos, tanácsadói, szervezetfejlesztői támogatással.

Az együttműködés igénye tavaly novemberben fogalmazódott meg Nyíregyházán, a „Jövőnk a gyermek” című tanulmánykötet bemutató rendezvényén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár és az MKT Demográfiai Szakosztályának elnöke, Benda József kezdeményezesérére. De előzménye a mostani tanácskozásnak Bács-Kiskun megye 2019 augusztusában elkészült család- és közösségfejlesztési koncepciója.

A pénteki rendezvény meghívottai, illetve résztvevői között ott volt Gémes László, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Polner Eörs alelnök; Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke; Seszták Oszkár, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke; Szabó Róbert, Heves Megyei Közgyűlés alelnöke; Szebellédi Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke; Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere; Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja; valamint az ELTE, illetve a Gyermek- és Családbarát Alkotó Műhely több szakértője.