Mozgalmas, gazdag, tartalmas esztendőt tudhat maga mögött a Magyar Közgazdasági Társaság, amelyért köszönet illeti a szakosztályok és a megyei szervezetek vezetőit, szervezésben aktív tagjait, valamint a társaság támogatóit – fogalmazott köszöntőjében Hegedüs Éva, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára a társaság szakosztályai és megyei szervezetei vezetőinek részvételével tartott, évértékelő rendezvényén, szerdán Budapesten.

Hegedüs Éva emlékeztetett rá, hogy a 2017-ben megválasztott elnökség a „megőrizve megújulni” gondolat jegyében kezdte meg a munkát, célkitűzései között pedig – az MKT hagyományainak és korábbi, sikeres rendezvényeinek megőrzése, továbbvitele mellett – elsősorban a nemzetközi kapcsolatok erősítése, valamint a fiatalokkal való kapcsolattartás erősítése szerepelt. Az MKT főtitkára elmondta, hogy a társaság a most záruló elnökségi ciklusban három, szakmailag és a résztvevők számában egyaránt rendkívül sikeres közgazdász-vándorgyűlést (Eger, Debrecen és idén Nyíregyháza) tudhat maga mögött, és már elkezdte a jövő évi, szegedi konferencia előkészítését is.

jövő tavasszal tisztújítást tartanak a szakosztályok és a megyei szervezetek, majd májusban új elnökséget és felügyelőbizottságot is választ a Magyar Közgazdasági Társaság – emlékeztetett köszöntőjében az MKT elnöke. A társaság erősödő nemzetközi kapcsolatairól szólva Pleschinger Gyula kiemelte: a társaság 2017 nyarán önálló szekcióval vett részt a Mexikóban megrendezett, XVIII. Közgazdász Világkongresszuson, és több szakmai konferenciát, fórumot szervezett az Európai Gazdasági és Szociális Bizottsággal közösen. A visegrádi országok közgazdasági társaságaival 2018 tavaszán megkötött együttműködési megállapodás már három komoly nemzetközi konferenciát eredményezett: Budapesten a közgazdaságtan reformjáról szervezett rangos nemzetközi konferenciát, valamint egy V4+Románia befektetői fórumot az MKT, Brnóban pedig – a Cseh és a Szlovák Közgazdasági Társasággal közösen – egy, a tervgazdaságból a piacgazdaságba való átmenet 30. évfordulójára emlékező konferencia szervezésében közreműködött a társaság, számos magyar előadóval. Az MKT 2019-ben első alkalommal csatlakozott az ugyancsak V4-es Közgazdasági Olimpia kezdeményezéshez, amelynek prágai döntőjén szépen helytállt a magyar diákokból álló csapat. 2020-ban pedig a terveink szerint az MKT rendezi meg a verseny nemzetközi döntőjét Budapesten.

Pleschinger Gyula kiemelte: erősödtek az MKT kapcsolatai a határainkon túli testvérszervezeteikkel is: a közös munka fontos eredménye, hogy az MNB Kiválósági Ösztöndíjának mintájára, a Magyar Közgazdasági Társaság kezdeményezésére 2018-ban elindult a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjprogram a legtehetségesebb határon túli magyar hallgatók támogatására, és fontos előrelépés az is, hogy 2019-ben Beregszászon – a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezet „mentorálása” mellett – elindult a Kárpátaljai Magyar Közgazdász Társaság megszervezése is. Az MKT elnöke elmondta, hogy a bővülő programkínálat szervezeti fejlesztésekkel is járt az MKT életében: az elmúlt három évben három új szakosztály (Európai Uniós; Demográfiai; Fintech és Pénzügyi Kultúra) kezdte meg munkáját, valamint újjáalakult a társaság Államháztartási Szakosztálya.

A legaktívabb szakosztályoknak és megyei szervezeteiknek – különösen az Európai Uniós, az Ellenőrzési, a Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari, valamint a Munkaügyi Szakosztálynak – mondott köszönetet a munkájukért évértékelő beszédében az MKT elnöke is, hozzátéve, hogy 2019-ben is összesen csaknem száz szakmai rendezvényt szervezett a Magyar Közgazdasági Társaság.