A fenntarthatóság és a klímaváltozás okozta gazdasági, nemzetgazdasági és társadalmi kihívások adják a központi témáját az idén 125 éves Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) éves konferenciájának. Az 57. Közgazdász-vándorgyűlésre 800-900 szakembert vár 2019. szeptember 5. és 7. között a Nyíregyházi Egyetemre a Kárpát-medencéből és a visegrádi országokból az MKT.

A hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciája öt év után tér vissza ismét a szabolcsi megyeszékhelyre. Akkor az uniós tagságunk tízéves évfordulója adta a konferencia központi témáját: az elkötelezettségnek és a nyitottságnak a gazdasági növekedésben betöltött szerepét vizsgálta meg a tanácskozás mintegy félezer résztvevője és több mint száz előadója.

Idén a környezeti-társadalmi fenntarthatóság és a klímaváltozás elleni küzdelem témája köszön vissza a szeptember 5-i nyitó és a szeptember 7-i záró plenáris ülés, valamint a szeptember 6-i szekcióülések programjában és előadásaiban is. A plenáris ülések előadói között már megerősítette részvételét Áder János köztársasági elnök, Matolcsy György jegybankelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Nagy István agrárminiszter, Domokos László számvevőszéki elnök, valamint Nicolas Beaumont, a Michelin Group fenntarthatóságért felelős globális alelnöke is, és további neves előadók várhatók még a nemzetközi üzleti életből.

Ami a szekciókat illeti: szeptember 6-án a tervek szerint hét egész napos, tematikus szekció várja majd a résztvevőket a következő témákban: I. Makrogazdaság; II. Pénz- és tőkepiacok; III. Munkaerőpiac, szakképzés, foglalkoztatás; IV. Fenntarthatóság; V. Európai integráció; VI. Innováció; VII. Életmód. A szekciók előadói között vezető kormányzati tisztviselők, a hazai pénz- és tőkepiac, valamint az üzleti élet felsővezetői, gyakorló cégvezetők, gazdaságkutatók, egyetemi oktatók egyaránt megtalálhatók lesznek.

A konferenciára a regisztráció várhatóan július közepén indul, a részletes program pedig a tanácskozás honlapján, a http://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu címen lesz elérhető. A Magyar Közgazdasági Társaság további rendezvényeiről a társaság honlapján, a https://www.mkt.hu címen található bővebb információ.