Az európai szemeszter mai helyzetének és jövőbeli lehetőségeinek értékelése a szervezett civil társadalom szemszögéből – ezzel a címmel tartott közös kerekasztal-beszélgetést az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) és a Magyar Közgazdasági Társaság 2019. június 28-án, pénteken Budapesten, az MKT közösségi terében.

A rendezvényen a résztvevőket Baráth Etele, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tagja, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztályának elnöke köszöntötte, majd Zúgó Liliána, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének európai szemeszterért felelős gazdasági elemzője mutatta be az európai szemeszter folyamatát és a 2019-es, Magyarországnak szóló országspecifikus ajánlásokat.

A bevezetőt követő, vitaindító előadásokat Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára; Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, a Monetáris Tanács tagja; Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója, az MKT alelnöke; Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke; valamint Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke tartották. A rendezvényen részt vettek a többi között a nagy szakszervezeti szövetségek, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselői is.

Előadásában Pleschinger Gyula emlékeztetett rá, hogy nem ez az első közös rendezvénye az EGSZB-nek és az MKT-nak: 2017 novemberében az Európai Unió jövőjéről szervezett nemzetközi konferenciát az Akadémián a két szervezet. Az MKT elnöke hozzátette: a társaság a jövőben is örömmel ad teret a gazdasági kérdéseket érintő uniós dokumentumok, országjelentések szakmai megvitatásának.