A Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány és a Pénzügyminisztérium 2019-ben is megrendezi a Pénz7 rendezvénysorozatot  A Pénz7 pénzügyi témája 2019-ben az Okosan a befektetésekről”. A pénzügyi és vállalkozói tudatosság hetében – február 25. és március 1. között – önkéntesek segítségét és jelentkezését várják – olyan közgazdász kollégákét, akik 5-6., 7-8. és 9-11. évfolyamos diákok számára tartanának tanórákat a témában. A Pénz7 vállalkozásfejlesztési, gazdálkodási témával is kiegészült, melyben szervező partnereink, az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány (JAM).

Tavaly több mint 450 önkéntes kolléga vett részt a Magyarországon megvalósuló Pénz7 program tanóráinak támogatásában. Idén több mint ezer iskola részévételére számítanak a szervezők. Így ismét több száz önkéntes együttműködését várják a gyerekek és a pedagógusok az iskolákban! 

A Pénz7 teljes tudásanyagát idén is tapasztalt pedagógus csapat állította össze, és az EMMI felkérésére az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete (EKE-OFI) lektorálta..

A www.penz7.hu oldalon történő önkéntes regisztrációt INTÉZMÉNYI KÓD megadásával lehet végrehajtani. Az MKT PÉNZ7-es intézményi kódja 2015 óta változatlan: 75929

Néhány praktikus információ a regisztrációhoz:

Melyik iskolába menjek és hogyan?

  • A regisztráció során azokból az iskolákból lehet kiválasztani a számunkra megfelelőt, akik eddig jelentkeztek a programra, és önkéntest várnak. Egy legördülő menüből választható ki az iskola, és az az osztály / pedagógus, ahol az önkéntes szívesen támogatná a tanórát.
  • Számít a regisztráció időpontja! A budapesti helyek hamar betelnek, a vidéki iskolákba szélesebb körben lehet jelentkezni.
  • Az iskolával való kapcsolatfelvételt a tavalyihoz hasonlóan a Junior Achievement Magyarország Alapítvány szakértői is segíteni fogják. Kérjük, a regisztráció során olyan telefonszámot adjon meg, ahol biztosan elérhető lesz a részletek egyeztetése miatt.
  • Ha kérdései merülnek fel az iskolával történő kapcsolatfelvétellel kapcsolatban, a JAM szakértői segítenek! A regisztrációt követően kérdéseidet, észrevételeit a penz7@ejam.hu címen jelezheti!

Hány órát kell megtartani az önkéntesnek?

Minimum egyet, maximum amennyit vállalni szeretne. Fontos, hogy ez a munka önkéntességi alapon történik, így az önkéntes saját döntése, hogy mennyit akar, illetve mennyit tud vállalni. A Junior Achievement Magyarország szakértői telefonon fogják megkeresni, hogy összekapcsoljanak a fogadó iskolával, és egyeztessék az önkéntesség részleteit.

Mit nem kell, és mit kell tenni az órán?

Nem kell önállóan megtartani a tanórát. A Pénz7 órákon – a felkészített pedagógusokkal együttműködve – kizárólag az EMMI és az EKE-OFI által jóváhagyott tananyag leadására kerül sor. Ez azt jelenti, hogy a pedagógusok önálló képzésen vettek részt, és megismerték, elsajátították a tanórák tematikáját, módszertanát. Minden korosztály tananyaga részletezi azokat a lehetséges feladatokat, amelyekben az önkéntes segítheti az óra megtartását.

Az önkéntesek szerepe tehát az, hogy a pedagógusok iránymutatása alapján vegyenek részt az órán, készüljenek a Pénz7 program rövid bemutatásával, valamint az „Okosan a hitelekről” témakörben saját példa, tapasztalatok bemutatásával – figyelve rá, hogy az ismeretek az adott korcsoport nyelvezetén befogadhatóak legyenek.

Pénz7 2018 Önkéntesség

A Pénz7 programsorozat céljait támogató cégek és szervezetek munkatársai a pénzügyi és vállalkozói tudatosság fejlesztésében szerepet vállalhatnak, mint Pénz7 önkéntesek. A programsorozat tematikus tanóráinak megvalósítására jelentkező iskolákban az önkéntesek egyénileg vehetnek részt non-profit, ellenszolgáltatás nélküli tevékenységben. Az önkéntes szerepvállalás 1 hétig tart, a 2019-es Pénz7 keretében. Az önkéntesek csak munkahelyeik, illetve szakmai szervezeteik ajánlásával jelentkezhetnek a társadalmi munkára, tehát a Pénz7 önkéntesség előfeltétele, hogy az önkéntest küldő intézmény rendelkezzen egy intézményi regisztrációs számmal.

A Pénz7 2019-ben is tematikus tanórai anyagot biztosít a programsorozat regisztrált általános- és középiskolái számára, amelyek fogadó szervezetként, a többnyire osztályfőnöki órák keretében leadott tananyagba integrálva, meghatározott feladatokat biztosítanak az önkéntesek számára. Az önkéntesek nem helyettesíthetnek pedagógusokat, szerepvállalásuk a tanóra keretében valósul meg, így 2015 óta lehetőségük nyílik a tanulók pénzügyeket, illetve 2017 óta már a vállalkozói ismereteket érintő tudatosságának fejlesztésére is.

Magyarországon minden olyan közoktatási intézmény fogadhat önkéntest, amely regisztrál a Pénz7 programsorozatban történő részvételre és a regisztrációja során vállalja, hogy fogad önkéntest. Az önkéntesek regisztrációja 2018 decemberében indult. Az önkéntesek a regisztráció során a Pénz7-re már regisztrált és önkéntes fogadását vállaló iskolák adatbázisából tudják kiválasztani a partneriskolájukat. Az önkéntesek számára a fogadó iskolákkal való kapcsolatfelvételhez automatikus segítséget fog nyújtani a Pénz7 regisztrációs rendszere, így az önkéntes megkapja a regisztráció során beállított paramétereknek megfelelően annak az iskolának, illetve iskolai pedagógusnak a telefonszámát, ahol az önkéntességre sor kerülhet. Közvetlenül az iskolával kell felvennie a kapcsolatot, de kapcsolatfelvételüket a Junior Achievement Magyarország Alapítvány munkatársai is segíteni fogják telefonos megkereséssel. További segítséget és egyéb praktikus információkat biztosít folyamatosan a Pénz7 koordinációja és honlapja (www.penz7.hu).