A versenyképesség, a technológia és az innováció hármasa volt fókuszban azon a konferencián, amelyet – a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából – november közepén szervezett Budapesten a Magyar Közgazdasági Társaság Felelős Vállalatirányítási Szakosztálya, a Budapesti Értéktőzsde és az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kara.

A rendezvényen az állami, a tudományos és a vállalati oldal vezetői mellett népes hallgatói kör vett részt. A konferenciát Réger Mihály, az Óbuda Egyetem rektora, Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági társaság elnöke, a Monetáris Tanács tagja, valamint Parragh Bianka, konferencia elnöke, az Óbudai Egyetem oktatója, a Monetáris Tanács tagja nyitotta meg.

Az előadók között ott volt Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium Európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára, Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója és főközgazdásza, Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója, Lazányi Kornélia, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának dékánja, Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara európai uniós forrásokkal kapcsolatos ügyekért felelős alelnöke, Zsembery Levente, a Magyar Kozkázati- és Magántőke Egyesület elnöke, Krahulecz Erzsébet, az EY EMEIA szabályozási és közpolitikai igazgatója, valamint Csiszárik-Kocsír Ágnes, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar Gazdálkodás- és Társadalomtudományi Intézetének igazgatója.

Vállalati oldalról Teremi Márton, a Waberers Nyrt. befektetési kapcsolatok igazgatója és Vitkovics Péter, a Megakrán Zrt. igazgatósági tagja, a Változásmenedzserek.hu alapító-tulajdonosa és Bozsik Balázs, a Budapesti Értéktőzsde értékesítési és marketingigazgatója vett részt a panelbeszélgetésben.

A pénzügyi és vállalati szektor vezető közgazdász szakemberei, egyetemi oktatók, közgazdászhallgatók széles körben látogattak el a konferenciára. A szakmai-tudományos tanácskozás központi témáját a vállalatirányítás versenyképességi kihívásai, valamint napjaink és a jövőnk technológi-ai és innovációs kihívásaira adható, felelős vállalatirányításon alapuló válaszok és intézkedések adták, melyeket a nemzetgazdasági versenyképesség összetevői foglaltak keretbe.

Mint elhangzott, a felelős vállalatirányítási elvek alapján, magas színvonalon és az átláthatóság elvén működő vállalatirányítás növeli vállalati értéket. A hazai vállalatok általi eredményes és hatékony erőforrás-felhasználás és -mozgósítás mikéntjéről a közönség aktív részvételével folyt az eszmecsere. A konferencia értékét olyan optimális, a gazdaság-állam-tudomány vetületében megvalósult szakmai együttgondolkodás adja, mely a hazai és külföldi vállalatirányítási jellemzőket számba véve, fejlődés- és növekedésfókuszú, állami szerepvállalást és kormányzati támogatást jól hasznosító, az oktatásra valós erőforrásként és versenyképességi tényezőként tekint.

A szervezők a következő, immár harmadik Vállalatirányítás Felsőfokon konferencia megszervezését 2019 őszére tervezik.

A konferenciával kapcsolatos sajtómegjelenések:

Kiderült: csak jövőre jön a kormány őszre ígért nagy csomagja (Portfolio.hu)
Óriási a tét! Most dől el Magyarország sorsa (Portfolio.hu)
A kormány kiemelt figyelmet fordít az innovációra (Hirado.hu)
Számos reform kell a sikeres EU-felzárkózáshoz (Vg.hu)
Négyszázalékos növekedés mellett utolérhetjük a nyugatot (Vg.hu)
Jövőre halasztott a kormány egy fontos csomagot (Infostart.hu)
10 éven belül még nem tűnnek el a sofőrök a kamionokból (Portfolio.hu)
A robotok máris legyőztek minket (Portfolio.hu)
Ezeken a területeken a legnagyobb a hazai cégek lemaradása (Növekedés.hu)
Mikorra érhetik el a reálbérek a 400 ezer forintot? (Növekedés.hu)

 

A konferencia előadásainak diái (pdf):
Krahulecz Erzsébet
Krisán László
Lazányi Kornélia
Palotai Dániel
Rákossy Balázs
Szigeti Ádám
Zsembery Levente