Ötszáz évvel azután, hogy Luther Márton kifüggesztette tételeit a wittenbergi vártemplom ajtajára, a közgazdasági dogmákkal elégedetlen kutatók és diákok kiszegezték 33 pontjukat a London School of Economics kapujára. E tézisek apropóján a közgazdaságtan és a közgazdászképzés reformjáról szervez angol nyelvű, nemzetközi konferenciát 2018. március 22-én, csütörtökön 10 órától Budapesten, az ELTE Egyetemi Kongresszusi Központjának (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A-1/C) Gömbaulájában a Magyar Közgazdasági Társaság a Budapest Institute of Banking Zrt.-vel, a Budapesti Corvinus Egyetem MNB Tanszékével, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézetével, valamint a cseh, a szlovák és a lengyel közgazdasági társaságokkal együttműködésben.

A kezdeményezés elindítói, New Weather Institute és a Rethinking Economics nemzetközi diákhálózat képviselői szerint a világ a szegénységgel, egyenlőtlenségekkel, környezeti válsággal és pénzügyi instabilitással küzd, a közgazdaságtan pedig szerintük többet is segíthetne a problémák megoldásában, három okból:

  • Egyrészt, a közgazdaságtanban egy egészségtelen szellemi monopólium jött létre. A neoklasszikus közgazdaságtan uralja az oktatást, a kutatást, a szakpolitikai tanácsadást és a nyilvános vitákat. Sok más irányzat marginalizált helyzetben van annak ellenére, hogy hasznos tanácsokkal szolgálhatnának a döntéshozóknak. A kiáltvány szerzői szerint nem arról kell vitatkozni, hogy melyik elmélet jobb, egyszerűen vitára lenne szükség, az viszont nincs a közgazdaságtanban.
  • Másrészt, bár a neoklasszikus közgazdaságtan fontos történelmi eredményeket adott és napjainkban is hasznos, sok lehetőség lenne a fejlesztésére, például úgy, hogy más tudományokkal lép kapcsolatba.
  • Harmadrészt, a főáramú közgazdaságtan képtelennek bizonyult az önkorrekcióra, így egyre inkább hitvilágként, mintsem tudományként fejlődött. Túl gyakori, hogy amikor az elmélet és a bizonyítékok szembekerülnek, akkor az elméletek megóvása érdekében a bizonyítékokat hagyjuk figyelmen kívül.

A kiáltvány készítői bemutatták 33 „követelésüket”, amelyek egy vitára szóló felhívást jelentenek a világ közgazdászai számára. A kiáltvánnyal arra utalnak, hogy az ortodox közgazdaságtan olykor már-már vallásos hitként működik a társadalomban, és a bonyolult matematika segítségével misztifikált tudomány „mindentudó” papjai nem mennek az emberek közé, miközben a mindenkit érintő döntéseket rejtett értékítéletekkel alapozzák meg. A reformot követelő közgazdászok ezért decemberben kiszegezték tételeiket a London School of Economics ajtajára is. További részletek a makronom.mandiner.hu oldalán.

A 33 tézis apropóján a közgazdaságtan és a közgazdászképzés reformjáról szervez nemzetközi konferenciát március 22-én, csütörtökön 10 órától Budapesten, az ELTE Egyetemi Kongresszusi Központjának (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A-1/C) Gömbaulájában a Magyar Közgazdasági Társaság a Budapest Institute of Banking Zrt.-vel, a Budapesti Corvinus Egyetem MNB Tanszékével, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézetével, valamint a cseh, a szlovák és a lengyel közgazdasági társaságokkal együttműködésben.

A konferencián szinkrontolmácsolást biztosítunk.

A konferencia előadóinak életrajzai ide kattintva letölthetők (pdf).

A helyszín megközelítéséve kapcsolatos információk ide kattintva letölthetők (pdf).

A konferencián a részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy az érdeklődők a részvételi szándékukat szíveskedjenek előzetesen jelezni az office.mkt@t-online.hu e-mail-címen!

 

TERVEZETT PROGRAM

10.0010.05     Köszöntő
Pleschinger Gyula
elnök, MKT

10.0512.15     Előadások a közgazdaságtan megújulásáról
Andrew Simms, a New Weather Institute társalapítója
Ha-Joon Chang, a Cambridge-i Egyetem közgazdász professzora, a kezdeményezés egyik támogatója
Dombi Ákos egyetemi docens, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézet Összehasonlító Gazdaságtan Tanszékének vezetője
Pogátsa Zoltán közgazdász, a Soproni Egyetem docense, a CEU, az ELTE és a Veronai Egyetem oktatója

12.1513.00     Büféebéd

13.0014.15     Panelbeszélgetés A közgazdaságtan reformja – nemzetközi kitekintés
Résztvevők:
Bogusław Fiedor alelnök, Lengyel Közgazdasági Társaság, a Wroclaw-i Közgazdaságtudományi Egyetem közgazdász professzora, korábbi rektora
Kamil Galuščák elnök, Cseh Közgazdasági Társaság, a Cseh Nemzeti Bank
Igazgatóságának tanácsadója
Martin Kahanec elnök, Szlovák Közgazdasági Társaság, a Central European Labour Studies Institute alapítója és tudományos igazgatója
Ha-Joon Chang közgazdász professzor, Cambridge-i Egyetem
Moderátor: Halm Tamás, a Közgazdasági Szemle főszerkesztője,
az MKT elnökségi tagja

14.1515.30     Panelbeszélgetés a közgazdaságtan és a közgazdasági (felső)oktatás
reformja Magyarországon
Résztvevők:
Csath Magdolna professor emeritus, Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatóprofesszora
Kónya István tudományos főmunkatárs, Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja
Muraközy László elnök, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Bizottsága,
a Szent István Egyetem egyetemi tanára
Trautmann László egyetemi docens, a BCE Közgazdaságtudományi Karának dékánja, az MKT Fejlődésgazdaságtani Szakosztályának elnöke
Virág Barnabás monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgató, Magyar Nemzeti Bank
Andrew Simms, a New Weather Institute társalapítója
Moderátor: Lehmann Kristóf megbízott tanszékvezető, Budapesti Corvinus Egyetem MNB Tanszék

15.0015.10     Zárszó
Hegedüs Éva
főtitkár, Magyar Közgazdasági Társaság

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK