A Magyar Közgazdasági Társaság 2017. október 27–28-án Kecskeméten, a Neumann János Egyetemen rendezi meg a VII. Kárpát-medencei Fiatal Közgazdászok Találkozóját. A konferencia lesz egyúttal a XXXVII. FIKOT (Fiatal Közgazdászok Országos Találkozója) is. A tanácskozásra körülbelül 150-200 közgazdász-hallgatót, illetve doktoranduszt várunk Magyarországról és a környező országok magyarlakta területeiről. A konferenciára október 20-ig lehet jelentkezni az ide kattintva elérhető regisztrációs felületen.

Az idei konferencia központi témáját a versenyképesség – a Kárpát-medencei térség versenyképessége – adja. A konferencia október 27-én, pénteken 14 órától egy nyitó plenáris üléssel kezdődik a Neumann János Egyetemen. Az ülésen Hegedüs Éva, az MKT főtitkára, a GRÁNIT Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Finta Zita, a Neumann János Egyetem kancellárja, az MKT Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke köszönti a résztvevőket. Ezt követően Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, Szemereyné Pataki Klaudiát, Kecskemét polgármesterét, Palotai Dánielt, a Magyar Nemzeti Bank főközgazdászát, az MKT alelnökét, valamint Végh Richárdot, a Budapesti Értéktőzsde Zrt. elnök-vezérigazgatóját, az MKT Felelős Vállalatirányítás Szakosztályának elnökét hallgathatják meg a résztvevők.

Október 28-án, szombaton délelőtt négy szekcióüléssel – export-versenyképesség; fintech-ipar és a bankrendszer; az ipar digitalizációja és robotizációja; a régiós tőzsdék versenyképessége – folytatódik majd az idei KÁMFOR-FIKOT programja a kecskeméti Tudósházban. A szekciókban ugyancsak neves előadók osztják meg gondolataikat a hallgatósággal. A fintech-szekció előadói között vérhatóan ott lesz Illés Zoltán, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója; Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója; Bartha Lajos, az MNB pénzügyi infrastruktúrákért felelős igazgatója; Szőcs Endre, a Negotio alapítója; Szabó Gergely, az MNB Kutatási Igazgatóságának közgazdasági kutatási szakértője és Pereczes János, az MKB Fintechlab vezetője. A régiós tőzsdék versenyképességéről szóló szekció résztvevői Máté-Tóth Istvánt, a Budapesti Értéktőzsde Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettesét; Körmöczi Dánielt, a BÉT nemzetközi kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesét és Králik Loránd István közgazdászt, újságírót, a Román Nemzeti Értékpapír Bizottság tagját hallgathatják majd meg.

Az ipar digitalizációjával és a robotikával foglalkozó szekcióban ott lesz többek között Pongrácz Ferenc, az IBM dél- és kelet-európai üzletfejlesztési igazgatója, az MKT Informatikai Szakosztályának elnöke is, míg az export-versenyképességi szekcióban Szél Ervin, Magyarország Szkopjei Nagykövetségének külgazdasági attaséja, az MKT elnökségi tagja tart majd előadást.

A tanácskozás szombat plenáris előadói között ott lesz Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára; Ailer Piroska, a Neumann János Egyetem rektora és Czakó Erzsébet egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképességi Kutatóközpontjának vezetője, az MKT Ipari és Vállalkozási Szakosztályának elnöke és Banai Ádám, az MNB Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóságának igazgatója is. A konferenciát Pleschinger Gyulának, a Magyar Közgazdasági Társaság elnökének, a Monetáris Tanács tagjának előadása zárja majd.

A konferencia teljes részvételi díja bruttó 10.000,- Ft. A részvételi díjak tartalmazzák az előadásokra szóló belépőt, a szállást két éjszakára, valamint a pénteki és a szombati vacsora, a szombati ebéd, illetve a szombati és a vasárnapi reggeli költségét. A részvételi díj szállásköltség nélkül bruttó 5.000,- Ft. A részvételi díjat a Magyar Közgazdasági Társaság bankszámlaszámára kell átutalni. Az átutalás módjáról az online regisztrációt követően kapnak visszajelzést a jelentkezők.

A konferenciára regisztrálni ide kattintva lehet.