Megjelent a Közgazdasági Szemle LXIV. évfolyamának 2017. július-augusztusi száma, benne a 18. Közgazdász Világkongresszuson elhangzott magyar előadásokkal. A Mexikóvárosban júniusban megtartott tanácskozáson a Magyar Közgazdasági Társaság – Növekedés és fenntarthatóság Kelet–Közép-Európában címmel – önálló szekcióval vett részt.

A Magyar Közgazdasági Társaság 2017 januárjában írt ki kétfordulós tanulmánypályázatot azzal a céllal, hogy a leg­jobb dolgozatok készítői egy önálló szekció keretében adhassák elő gondolataikat a mexikói Közgazdász Világkongresszuson. A Nemzetközi Közgazdasági Társaság (IEA) háromévente megrendezett konferenciáján olyan neves közgazdászok tartottak előadásokat, mint például a Nobel-díjas Joseph Stiglitz, az ugyancsak Nobel-díjas Roger Myerson, a szintén Nobel-díjas George Akerlof, vagy éppen Dani Rodrik. Az MKT elnöksége által felkért zsűri értékelése és az IEA Világkongresszusa szervezőbizottságának döntése alapján a Magyar Közgazdasági Társaságot Losoncz Miklós, a BME kutatóprofesszora, Palotai Dániel, az MNB vezető közgazdásza, az MKT alelnöke, a társaság Versenyképességi Szakosztályának elnöke, valamint Pongrácz Ferenc, az IBM Délkelet-Európa üzletfejlesztési igazgatója, az MKT Informatikai Szakosztályának elnöke és Nick Gábor András, az MTA SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos segédmunkatársa képviselte előadással a rendezvényen. A szekció levezető elnöke Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság nemrégiben megválasztott elnöke, a Monetáris Tanács tagja volt.

A magyar szekcióban elhangzott, és a Közgazdasági Szemle nyári számában megjelent tanulmányok a következők:

  • Losoncz Miklós: A globális és regionális integrálódás és a fenntartható gazdasági növekedés néhány kérdése a visegrádi országokban
  • Baksay Gergely-Palotai Dániel: Válságkezelés és gazdasági reformok Magyarországon, 2010-2016
  • Pongrácz Ferenc-Nick Gábor András: Innováció – a fenntartható növekedés kulcsa Magyarországon