Thomas J. Sargent Nobel-díjas közgazdász, a racionális várakozások elméletének egyik úttörője lesz a nyitó előadója a Magyar Közgazdasági Társaság 55. Közgazdász-vándorgyűlésének. A New York-i Egyetem professzora és Matolcsy György jegybankelnök előadása nyitja meg ugyanis a hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciáját szeptember 7-én, csütörtökön 14 órától Egerben.

A konferencia nyitó plenáris ülésén előadást tart Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, az MKT örökös tiszteletbeli elnöke, valamint Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója is. Az ülés levezető elnöke Pleschinger Gyula, az MKT elnöke, a Monetáris Tanács tagja, valamint Hegedüs Éva, az MKT főtitkára, a GRÁNIT Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója lesz.

Thomas J. Sargent a Harvard Egyetemen doktorált, és az elmúlt évtizedekben tanított a többi között a Chicagói Egyetemen, a Stanfordon és a Princetonon, jelenleg pedig a New York-i Egyetem professzora. 1983 óta az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia tagja, és három évtizede a Stanfordon működő Hoover Institution kutatója. A közgazdasági Nobel-emlékdíjat Christopher A. Sims-szel közösen 2011-ben vehette át a makroökonómiai ok-okozatok területén folytatott empirikus kutatásaiért.

Öt év után tér vissza Egerbe a Közgazdász-vándorgyűlés: a 2012-es, jubileumi 50. konferencia után ismét Heves megye székhelye ad otthon 2017. szeptember 7. és 9. között a magyar közgazdászok legrangosabb és legnagyobb éves összejövetelének. A konferencia központi témái között idén is meghatározó lesz a versenyképesség és az innováció. Az 55. Közgazdász-vándorgyűlés két plenáris és várhatóan 15 szekcióülésén mintegy 150 előadó osztja majd meg gondolatait a több mint 700 fős, hazai és határainkon túli magyar közgazdászokból álló hallgatósággal.

Az idei konferencia plenáris ülésein – ahogyan az elmúlt években mindig – a hazai gazdaságpolitika és monetáris politika irányítói, a gazdasági élet meghatározó szereplői tartanak előadásokat. A konferencia 15 tematikus szekcióülésének előadói között pedig a hazai gazdasági és pénzügyi élet felsővezetői, gazdaságkutatók és gyakorló vállalatvezetők, valamint államtitkárok is jelezték előzetesen a részvételüket. A szekciók idén a hagyományos témák – pénzügyek, gazdaságpolitika, EU-források – mellett olyan speciális témákat vesznek sorra, mint például a borágazat helyzete, a műemlékvédelem és a műemlék-hasznosítás kérdései, a fintech-ipar újdonságai vagy éppen a sportfinanszírozás aktualitásai.

Az 55. Közgazdász-vándorgyűléssel kapcsolatos információk és a naponta frissülő, bővülő program megtalálható a konferencia honlapján, a http://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu címen. A konferenciára a regisztráció napokon belül indul ugyanezen a honlapon.

(Fotó: economics.rice.edu)