Economic evaluation of informal care – ezzel a címmel szervez szakmai rendezvényt a Budapesti Corvinus Egyetem Egészségügyi Közgazdaságtan Tanszéke és a Magyar Közgazdasági Társaság Egészégügy- és Egészség-gazdaságtani Szakosztálya 2017. április 25-én, kedden 14 óra 30 perctől a BCE főépületének 3005-ös előadójában (Budapest, Fővám tér 8.). A rendezvény lesz egyúttal a szakosztály tisztújító közgyűlése is.

Az informális ellátás (nem az egészségügyi költségvetésből finanszírozott ellátás) fontossága gyorsan nő az egész világon. Az egészségügy nem képes a betegeket a gyógyulásukig teljes mértékben ellátni, egyre több beteg fordul segítségért családtagjaihoz, barátaihoz, ismerőseihez, a szomszédokhoz bárkihez aki segíteni tud/képes. A krónikus betegségek/állapotok, köztük például a ritka betegségek esetében különösen nagy a jelentősége az informális ellátásnak.

Az informális ellátást nyújtók kiesnek a munkából, esetleg szabadidejük terhére végzik az ellátást, amely életminőségükre is negatív hatással lehet. Ezt mind mind számszerűsíteni kell, enélkül nem alkotható pontos kép az adott betegség betegség-terhéről, ennek hiányában az egészségpolitika és a finanszírozás nem jut megfelelő információkhoz. Az informális ellátás költsége az esetek egy részében eléri a teljes egészségügyi költségek 30-50%-át. Ezen a területen nagyon sok érdekes és nyitott kutatási kérdés van, általában elmondható, hogy kevés a jó minőségű és összehasonlítható adat, a téma fontosságát jól mutatja az ezen a területen folyó, igen intenzív nemzetközi és hazai kutatómunka, amelynek eredményeiről ad számot a keddi rendezvény.

A közgyűlés határozatképességéhez az szükséges, hogy a szakosztály 2016-ban tagdíjat fizetett tagjainak legalább a fele plusz egy fő jelen legyen. Határozatképtelenség esetén az ugyanott 15.30-kor megismételt közgyűlés a megjelentek számától függetlenül határozatképes.