A versenytársaiddal szemben fenntartható egyetlen előny az, ha képes vagy gyorsabban tanulni, mint ők – idézte Arie de Geus-t, a Shell stratégiai vezetőjét Hegedüs Éva, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára az MKT újonnan alakult Versenyképességi Szakosztálya és a Magyar Nemzeti Bank pénteki közös konferenciáján, a budapesti Bálnában. A fórumon Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank vezető közgazdásza, gazdaságtudományi és kiemelt ügyekért felelős ügyvezető igazgatója, az MKT Versenyképességi Szakosztályának elnöke, Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója, a szakosztály elnökségi tagja, Nika Gilauri, Grúzia volt miniszterelnöke, a Reformatics tanácsadó vállalat alapítója, Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságtervezésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkára, valamint Szepesi Balázs, a Hétfa Kutatóintézet alapítója és stratégiai igazgatója osztotta meg nézeteit a mintegy 150 fős hallgatósággal a versenyképességről, a fenntartható növekedésről, ezek lehetőségeiről és peremterületeiről Magyarországon.

3Az MKT főtitkára köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy a versenyképessé válás képessége nem csak az egyének és nem csak a vállalatok szintjén értelmezhető – bár kétségkívül igaz, hogy ahhoz, hogy egy ágazat, egy térség, egy ország versenyképes legyen, elengedhetetlen az egyének és a vállalatok versenyképessége. Hegedüs Éva hangsúlyozta: egy ország nem lehet versenyképes anélkül, hogy a polgárai, a munkaerőpiaca tudásban, készségekben ne legyen versenyképes, mint ahogy az ország versenyképessége nem lehetséges a vállalatok hatékonysága, termelékenysége, alkalmazkodóképessége nélkül. Az MKT főtitkára hozzátette: fontos, hogy az állam is versenyképes legyen: versenyképes és vállalkozásbarát szolgáltatásokat nyújtson, és segítse egy olyan üzleti környezet, egy olyan szakképzési, felsőoktatási, egészségügyi rendszer működését, ami hozzájárul az egyének és a vállalkozások versenyképességéhez.

5Magyarország 2010-től először sikeres fiskális, majd 2013-tól eredményes monetáris fordulatot hajtott végre, most versenyképességi fordulatra van szükség – mondta előadásában Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója, vezető közgazdásza, a Versenyképességi Szakosztály elnöke a konferencián, hozzátéve, hogy Magyarországon a gazdasági növekedéshez makrogazdasági egyensúly társul, és ebben a helyzetben kell olyan reformokat, intézkedéseket kell megvalósítani, amelyek versenyképességi fordulatot eredményeznek. Palotai Dániel elmondta: az elmúlt évek egyik legfontosabb eredménye, hogy jelentősen bővült a foglalkoztatás az országban. A munkát terhelő közterhek azonban még mindig magasak, így azokat a továbblépés érdekében mérsékelni kell, emellett a foglalkoztatás bővítése érdekében a nyugdíjrendszerben is a munkaerőpiacon maradást kellene ösztönözni. Véleménye szerint az atipikus foglalkoztatási formákat is bővíteni kellene, így például kedvező lenne az ország gazdasága szempontjából a távmunka és a részidős munkavállalás kibővítése.

1Palotai Dániel szerint a vállalatok versenyképességének javítása legalább ilyen fontos. Ezen a téren tovább kellene szűkíteni az adóelkerülési lehetőségeket, e téren már kedvező tapasztalatokat hozott a pénztárgépek bekötése, illetve az ekáer működtetése, de a szürke-, illetve a feketegazdaság méretét tovább kell csökkenteni. Az ügyvezető igazgató kiemelte: a kutatás és fejlesztés, az innováció bővítése különösen fontos, ennek érdekében növelni kell a K+F-re szánt forrásokat, és az innováció bővítése érdekében szükséges az egyetemi-vállalati kapcsolatokat megerősítése. Az ország versenyképességét javítaná az állami bürokrácia leépítése is, továbbra is időszerű az állami intézmények létszámának és bérkiadásainak felülvizsgálata – jelentette ki Palotai Dániel.

Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója, a szakosztály elnöksági tagja kiemelte: olyan lépéseket kell végrehajtani Magyarországon, amelyek a fenntartható és tartós felzárkózást biztosítják az ország számára, így például a gazdaság innovációs képességének javítása révén lehet elérni a versenyképesség erősítését. Virág Barnabás rámutatott: egy-egy országnak nehéz kitörni a közepesen fejlett státuszból, ezt csak átfogó, versenyképességet javító programokkal lehet megvalósítani. Az ország felzárkózása során azonban meg kell őrizni a makrogazdasági stabilitást, a mérsékelt államháztartási hiányt, az alacsony inflációt – mondta az MNB ügyvezető igazgatója.

Letölthető dokumentumok:

Palotai Dániel előadása (pdf)

Virág Barnabás előadása (pdf)

Turóczy László előadása (pdf)

Szepesi Balázs előadása (pdf)

* * *

Az MKT Versenyképességi Szakosztálya 2016-ban kezdte meg működését jegybanki munkatársak kezdeményezésére, egyebek közt azzal a céllal, hogy szellemi műhelyként járuljon hozzá a fenntartható gazdasági növekedésről és a versenyképességről szóló közös gondolkodáshoz. A versenyképesség erősítése, a gazdasági felzárkózást lehetővé tevő fenntartható növekedés biztosítása kulcskérdés Magyarország sikerességének szempontjából, így az MNB lehetőségeihez mérten minden olyan kezdeményezést támogat, amely hozzájárulhat a jelzett célok eléréshez. A versenyképességről szóló közös gondolkodást az MNB több csatornán keresztül is támogatja, szakkönyvsorozatában idén jelent meg a Versenyképesség és növekedés kötet, a soron következő fórum pedig egy újabb lépést jelentett a megkezdett úton. A pénteki fórum egyúttal az MKT Versenyképességi Szakosztályának első hivatalos rendezvénye volt.

Tagjaink az on-line kitölthető adategyeztető lapunkon jelezhetik a szakosztályhoz a csatlakozási szándékukat, vagy szakosztályi tagságukat maguk is beállíthatják a honlapunkon, ha a jobb felső sarokban található gombra kattintva bejelentkeznek az év elején kiküldött tagdíjbekérő levelünkben megadott jelszavukkal és felhasználói nevükkel.