A kis- és középvállalkozások tőzsdére jutásának segítése hosszú távon is elősegíti a gazdaság előremenetelét; ez csak a kezdet, a kormány továbbra is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy ezen az úton tovább lehessen haladni – mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztálya és a Budapesti Értéktőzsde közös, Tőzsdefejlesztés és növekedés című tőkepiaci konferenciáján. A több mint 200 fős tanácskozáson kelet-közép-európai és hazai tőzsdei vezetői osztották meg nézeteiket, várakozásaikat a fejlődési, növekedési lehetőségekről, majd a panelbeszélgetésen a regionális befektetési szolgáltatók képviselői folytattak eszmecserét a hazai tőzsde jelenlegi helyzetéről.

IMG_9138A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta: nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte a kkv-k alkotják a gazdaság gerincét, és a foglalkoztatásban is óriási szerepet vállalnak. Éppen ezért a tőkepiaci törvény módosításának egyik legfontosabb eleme a kkv-k tőzsdére jutásának segítése. A jogszabálymódosítás első lépésként lehetővé tette új kereskedelmi platformok működését, ami segíti finanszírozási szükségletük kielégítését.

IMG_9425A köszöntőket követően Ivana Gažić, a Zágrábi Tőzsde elnöke, Siniša Krneta, a Belgrádi Tőzsde vezérigazgatója, Ludwik Sobolewski, a Bukaresti Tőzsde vezérigazgatója, valamint Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a BÉT elnöke és az MKT Pénzügyi Szakosztályának elnöke tartottak előadásokat. Nagy Márton előadásában szó esett a BÉT 2016-2020 közötti időszakra vonatkozó stratégiájáról, az állami vállalatok tőzsdére viteléről és a KKV-k forrásbevonási lehetőségéről.

IMG_9096Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója a záróbeszédében pedig elmondta, egy ilyen szakmai konferencia egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy a hazai közgazdasági, tőzsdei élet meghatározó személyei találkozzanak egymással és bízik benne, hogy a Magyar Közgazdasági Társasággal közösen szervezett konferencia az eseménysorozat első állomásának tekinthető.

A Magyar Közgazdasági Társaság a magyar közgazdászok legrégebbi szakmai szervezete. Az 1894-ben alapított – és ezzel Európában is az egyik legpatinásabb – közhasznú egyesületnek jelenleg mintegy öt és félezer tagja van. Az MKT társaság mintegy tucatnyi szakosztályt működtet, és csaknem valamennyi megyében vannak helyi szervezetei, amelyek rendszeresen előadásokat, vitákat, konferenciákat rendeznek. A társaság Pénzügyi Szakosztálya – e konferencia egyik szervezője – több mint ezer fős taglétszámával az MKT legnagyobb szakosztálya.

Fotógalériánk a konferenciáról

Kapcsolódó cikkek, tudósítások:

Ezek a leginkább tőzsdeképes magyar cégek (Portfolio.hu)

50 új cég a BÉT-en? Merész tervei vannak a magyar tőzsdének (Privátbankár)

Készül a tőzsde az új bevezetésekre (Origó)

Kapcsolódó dokumentumok:

Ivana Gažić előadása (pdf)

Siniša Krneta előadása (pdf)

Nagy Márton előadása (pdf)