Önt is érdekelik a pénzügyek? A gyerekek szívesen hallanának róla és még inkább szeretnék játékokkal megtapasztalni ezt a témát! A Pénz7 programsorozatot éppen ezért szervezték és szervezik meg Európa-szerte. Ehhez keresünk most önkénteseket a Magyar Közgazdasági Társaság tagjai között!

Az elmúlt évben volt olyan bank, amelyik 80 önkéntest küldött a Pénz7 programon keresztül, és az MKT is mintegy 40 önkéntessel segítette azt a célt, hogy minél több fiatal értse meg a pénzügyeket – úgy, ahogyan azt a közgazdászok is ismerik! A cél az, hogy 2016-ban még többen vigyük el a fiatalokhoz a pénzügyi alapismereteket.

Hogyan lehet a programba önkéntesnek regisztrálni? A www.penz7.hu oldal jobb oldali, narancs színű, függőleges sávjában nyílik meg a regisztrációs felület. A regisztrációs intézményi kód – amit a Magyar Közgazdasági Társaság tagjaként kapcsolódó önkénteseknek használnia kell -: 75929.

2016-ban egy tapasztalt szervező partner – a Junior Achievement Alapítvány (JAM) – kollégái az egész országban telefonos szervezéssel segítik majd, hogy az iskolák és az önkéntesek egymásra találjanak.

Ha Ön éppen egy adott iskolába menne, de nem biztos, hogy az az intézmény fogad önkéntest, vagy nem találja meg az ön által keresett iskolát a regisztráció során, akkor a JAM szakértői segíteni fognak! Jelezze ezzel kapcsolatos észrevételeit a regisztráció után a koordinacio@penz7.hu oldalon!

A szervezők az idén a tanórai programot kifejlesztő pedagógusoktól azt kérték, hogy konkrét szerepet is tervezzenek az önkénteseknek. Ennek megfelelően az alsó tagozatban kétféle óra lesz: az egyiken az önkéntesek egy társasjátékban, pénzügyi akadályversenyben szurkolhatnak és betölthetik a bank szerepét, mert a gyermekek az egyes feladatok után kapott fabatkát a bankba tehetik gyarapodni. A másik tanórán a „Tücsök és hangya” mesét dolgozzák fel a gyerekek csoportosan. Itt az önkéntesek beülhetnek a csoportokba, és a tudatosság, jövőtervezés fontosságát hangsúlyozhatják a legkisebbeknek.

A felső tagozatban szintén kétféle tanóra lesz. A banki önkéntesekkel zajló órán például egy bank működését mutatják be, ahol a mindennapi érdekességek mellett még a kamatos kamat számítását is beépítették a tananyagba.

A középiskolákban is kétféle óra lesz: az egyiken egy szalagavató projekttervén dolgoznak a gyerekek, ahol az egyik csoport egy bankszámla megnyitásán gondolkodik (ebben tudnak az önkéntesek segíteni). A másik óra „bankos”, és a banki funkciók közül is a megtakarításokra koncentrál. Itt különböző betétformák közötti választásról, kamatszámításról lesz szó, amiben az önkéntesek a diákok segítségére lehetnek.

A tanórai anyagot kifejlesztő pedagógus csapat január 20-án és 21-én személyes felkészítést tartott, amelyből elektronikus tananyag is készült. Ez a tananyag a program regisztrált önkéntesei számára elérhető bejelentkezést követően a Pénz7 portálon.