A historikusan alacsony alapkamatszint fenntartására törekszik a Magyar Nemzeti Bank – a Szolnok TV tudósítása szerint többek között erről is beszélt az MNB monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója december 9-én, szerdán Szolnokon, a Hozam Klubban, a Magyar Közgazdasági Társaság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete és a Hozam Klub közös szakmai rendezvényén. Virág Barnabás emellett elmondta: álláspontjuk szerint az ország felminősítése akár fél-háromnegyed éven belül bekövetkezhet.

Az, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyre komolyabb szerepet vállal a hazai gazdasági életben, nem csupán magyar sajátosság – jelentette ki Virág Barnabás. A szakember hozzátette, ez a válság óta megfigyelhető tendencia a világban. A jegybankok általános szerepfelfogása jelentősen bővült, sokkal több területen lépnek be a gazdaság működésébe – számolt be a rendezvényről a Szoljon.hu hírportál.

A szolnoki internetes oldal tudósítása szerint Virág Barnabás elmondta: a folyamatot 2013 óta követi az MNB. Ennek első lépései a kamatpolitikában mutatkoztak meg. 2012-ben még 7 százalékos kamatszint volt, ma már 1,35 százalék az alapkamat. Emellett az MNB fontosnak tartotta a kis- és középvállalkozások (kkv) forrásszerzésének támogatását. A magyar gazdasági problémája, hogy nagy az olló a kkv-k és a nagyvállalkozások közötti termelékenységben. Ennek megváltoztatásához az kell, hogy a kkv-k forrásokhoz jussanak beruházásaikhoz. Ezért indította el az MNB a növekedési hitelprogramját, ami több mint 28 ezer vállalkozást juttatott olcsó, forintban denominált forráshoz. Ezt kell majd felváltani piaci alapú forrásbiztosítással, ez a jövő kihívása. (forrás: www.szoljon.hu)

A rendezvényről a Szolnoki Néplap is beszámolt. A tudósítás ide kattintva letölthető (1,2 Mb, pdf).