Bár uniós kötelezettségszegési eljárás és alkotmánybírósági határozat is érinti az új földforgalmi törvényt az egy év alatt összegyűlt tapasztalatok szerint a törvény beváltotta a hozzáfűzött reményeket – mondta el Simon Attila István, az FM közigazgatási államtitkára „A földforgalmazás aktuális kérdései” címmel tartott előadásában a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakosztályának rendezvényén.

A nagy érdeklődés mellett megtartott szakmai fórumon az előadó elmondta, hogy a szabályozás szándékosan nagyon szigorú és a kitűzött célok érdekében, szükség esetén akár az Európai Bíróságon is megvédik az uniós részről vitatott pontokat. Az érdeklődök a vitatott pontok mellett megismerhették a földforgalom általános jellemzőit, az új törvény kidolgozásának indokoltságát és szükségességét és a működés eszközrendszerét. A témakört átfogóan feldolgozó előadás bemutatta a hosszú távon elérendő célokat és az első eredményeket is.
A szakosztály több kérdéssel és véleménnyel színesített rendezvényét ismét az Agrárgazdasági Kutató Intézetben (AKI) tartotta, ahol a házigazda Juhász Anikó, az AKI főigazgatója, a moderátor pedig Zöldréti Attila, a szakosztály elnöke volt.
A rendezvényről a sajtó is beszámolt a többi között itt:
Az előadás anyaga lentebb letölthető.