Újabb három évre Kovács Árpád egyetemi tanárt, a Költségvetési Tanács elnökét választotta elnökévé május 22-én a Magyar Közgazdasági Társaság küldöttközgyűlése. Az idén 120 éves tudományos civil szervezet főtitkári posztját Hegedüs Éva, a Gránit Bank alelnök-vezérigazgatója vette át Halm Tamástól, aki 1999 óta töltötte be ezt a tisztséget a társaságnál.

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Magyarország egyik legnagyobb hagyományú szakmai-tudományos egyesülete, sőt az egész kontinensen az elsők között jött létre. Az mintegy ötezer tagot számláló közhasznú egyesület nagy súlyt fektet arra, hogy az elmélet és a gyakorlat, a kutatás és az oktatás, a közszolgálat és a vállalati szféra, a pénzintézetek és a média területén dolgozók közül egyaránt toborozzon tagokat. Az MKT országosan 16 szakosztályt működtet, 15 megyében működik helyi szervezete, és a legtöbb hazai gazdasági felsőoktatási intézményben tevékenykedik ifjúsági szervezete.

A fennállásának 120. évfordulóját május 27-én ünneplő társaság tisztújító küldöttközgyűlésén a szervezet alelnökévé választották Patai Mihályt, a Magyar Bankszövetség elnökét, az UniCredit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatóját. Rajta kívül továbbra is Balázs Péter egyetemi tanár, volt uniós biztos és külügyminiszter, Bod Péter Ákos egyetemi tanár, korábbi miniszter és jegybankelnök, Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója és Török Ádám akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára tölthetik be az alelnöki tiszteket. A küldöttek az elnökség soraiba választották Balog Ádámot, a Magyar Nemzeti Bank alelnökét is. Az MKT Felügyelőbizottságának elnöki tisztét a következő három évben Sándorné Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora töltheti be.

A Magyar Közgazdasági Társaság tisztújító küldöttközgyűlésén kitüntetéseket is osztott a leköszönő elnökség. A szervezet legmagasabb kitüntetését, a Közgazdász Nagydíjat vehette át Farkas István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének korábbi elnöke, az MKT Pénzügyi Szakosztályának nemrégiben leköszönt elnöke. Ugyancsak Közgazdász Nagydíjat adományozott az elnökség Halm Tamásnak, a Budapesti Gazdasági Főiskola felnőttképzési igazgatójának, az MKT most leköszönt főtitkárának. A szervezet első elnökéről elnevezett Láng Lajos-díjjal tüntette ki az elnökség Nyíri Ivánt, az MKT Nemzetközi Gazdaság Szakosztályának tiszteletbeli elnökét, valamint Madarász Lászlót, a Fejér Megyei Szervezet elnökét. Az MKT Heves Megyei Szervezetének most leköszönt titkára, Wenczel Katalin Közgazdász Díjat vehetett át a társaság éves küldöttközgyűlésén.

A Magyar Közgazdasági Társaság tisztújító küldöttközgyűlésén szó esett a hazai közgazdász szakma legnagyobb éves rendezvényéről, az 52. Közgazdász-vándorgyűlésről is, amelynek 2014. szeptember 4. és 6. között Nyíregyháza ad otthont. Az idei vándorgyűlés témája: „Tíz év az EU-ban: az elkötelezettség és a nyitottság szerepe a gazdasági növekedésben.”