Klaszter-együttműködések és felelős vállalatirányítás workshop – ezzel a címmel szervez szakmai rendezvényt a Magyar Közgazdasági Társaság Felelős Vállalatirányítás Szakosztálya 2014. január 22-én, szerdán 15 órától Budapesten, a BGF közösségi terében (1055 Budapest, Bihari János utca 5.). A műhelybeszélgetés előadói: Keller Péter, a MAG Zrt. klaszterfejlesztési irodavezetője, Pomázi Gyula, a Provice Kft. ügyvezető partnere és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere. A rendezvényen a részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni ide kattintva lehet.

Az alulról építkező, önszerveződő klaszterek létrehozásának fő indítéka, hogy egyesítsék az önállóan működő kutató, fejlesztő, gyártó, forgalmazó, szervizelő, stb. cégek erőforrásait. A klaszterek együttműködő tagjai – önállóságukat megtartva – a várható vagy már megjelent üzleti igények kielégítésre bizonyos termékek, illetve termékcsoportok közös fejlesztésére, technologizálására, gyártására és piaci bevezetésére egyesítik erejüket azért, hogy képesek legyenek a globális piaci kihívásoknak megfelelni és az új piaci lehetőségeket kiaknázni.

Az önállóságukat megőrző, és sok esetben eltérő tulajdonosi háttérrel illetve irányítási struktúrával rendelkező szervezetek együttműködése számos olyan kérdést felvet, melyek továbbgondolása és hasznosítása a hagyományos társaságirányítási keretek között is figyelemre méltó lehet. Ugyanakkor a klaszterszerveződés helyi, illetve központi támogatási feltételei, csakúgy mint a megrendelői igényeknek való együttes megfelelés követelményei, megnövelik a résztvevők belső irányítási rendszereivel kapcsolatos elvárások szintjét is. A workshop-jellegű, így a résztvevők aktivitására is számító programon az előadók közvetlen tapasztalatait ismerhetik meg és dolgozhatják fel közösen az érdeklődők.