A Magyar Nemzeti Levéltár, a Magyar Közgazdasági Társaság és a Közgazdasági Szemle Alapítvány meghívja Önt A Magyar Nemzeti Bank szerepe a magyar gazdaságban – változó történelmi korszakokban című kötet bemutatójára, 2013. május 21-én, kedden 9.30 órára a Magyar Nemzeti Levéltár Lovagtermébe (Budapest I., Bécsi kapu tér 2–4.). A kötetet Bod Péter Ákos egyetemi tanár, az MNB korábbi elnöke mutatja be. A rendezvény házigazdái: Mikó Zsuzsanna, a MNL főigazgatója és Kovács Árpád egyetemi tanár, az MKT elnöke.

2012 őszén a Magyar Nemzeti Levéltár és a Magyar Közgazdasági Társaság – az MNB támogatásával – tudományos tanácskozást tartott, amelyen négy történész és négy közgazdász foglalkozott a Magyar Nemzeti Bank megalakulásának előzményeivel, körülményeivel, illetve az MNB későbbi szerepével.

Ezeket az előadásokat foglalta kötetbe és adta ki a Közgazdasági Szemle Alapítvány. A konferencián elhangzottakon kívül két „korabeli” tanulmányt is tartalmaz a kötet. Az egyik a Magyar Nemzeti Bank létrehozásának évében, 1924-ban született, és a jegybank megalapításának okait, körülményeit, feltételeit mutatja be. A másik pedig, 1929-ből, a jegybankpolitika és az árszínvonal stabilitásának összefüggéseit elemzi. E két tanulmány a már akkor is aktív Magyar Közgazdasági Társaság fórumán elhangzott előadás alapján készült, és eredetileg is a Közgazdasági Szemlében jelent meg.

A kötet szerzői: Botos János, Domány Gyula, Huszti Ernő, Karvalits Ferenc, Katz Veronika, Kovács Tamás, Rab Virág, Várhegyi Éva, Walder Gyula és Zdeborsky György.