A hazai pénzintézeteknek 2012 júliusától át kell térniük a napon belüli belföldi forintátutalásra. A felkészülési folyamat lépéseiről, a napon belüli elszámolás hatásairól és gyakorlati megvalósításáról a téma szakértői tartottak előadást 2011. február 8-án, a Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztálya által szervezett budapesti konferencián.

 Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi és értékpapír-elszámolási igazgatója előadásában az MNB szempontjait ismertette a napon belüli elszámolással összefüggésben. A szakember rámutatott, hogy a jegybank várakozásai szerint az új rendszerben az átutalások nagy része akár 1-2 órán belül jóváírásra kerül majd, és a fejlesztés növelni fogja a bankok közötti versenyt. A közös európai szabványok ugyanakkor jobb lehetőséget teremtenek az ügyféltől-ügyfélig történő automatizálásra és csökkentik a bankváltás költségeit.

 
Legeza Péter, a GIRO Zrt. elnök-vezérigazgatója a rendszer gyakorlati megvalósításával kapcsolatban elmondta, hogy naponta öt elszámolási ciklus teszi majd lehetővé, hogy az MNB rendeletében előírt négyórás időtartamon belül a kedvezményezett bankszámláján megjelenjen az átutalt összeg. Kezdetben a nem papíralapú formában adott megbízásokat dolgozzák fel, majd fokozatosan kerül a rendszerbe a többi átutalási és beszedési megbízás is.
 
Sebők Sándor, az országos projekt vezetője a klíringtagi felkészülés aktuális feladatairól beszélt. Hangsúlyozta, hogy az üzleti tervezéssel a projekt már minden klíringtagnál elindult. A konkrét fejlesztő munka márciusban kezdődik, és ideális esetben augusztus végén fejeződik be. A fejlesztések lezárásának végső határideje 2011. december 31., ez után már csak javításokat lehet végezni. A tesztelés október végén indul. Idén először a kis tételszámú, majd a nagy tételszámú küldési próbák zajlanak le. A csoportokban folytatott rendszerteszt 2012 elején kezdődik, és május közepéig tart. Ezt követően lesz egy bő egy hónapos, párhuzamos működés, amely az új rendszer főpróbáját jelenti majd a 2012. július 2-i éles indulás előtt.
 
Dr. Kovács Levente, a KDB Bank (Magyarország) Zrt. üzleti területekért felelős vezérigazgató-helyettese a T-napos utalás gazdasági hatásairól tartott előadásában kiemelte, hogy a pénzforgalom átfogó fejlesztési programja elsősorban az ügyfelek számára biztosít előnyöket azáltal, hogy a bankok számára új szolgáltatások, és magasabb szolgáltatási színvonal nyújtását teszi lehetővé. A szakember arra is figyelmeztetett: a siker kulcsa az, hogy az ügyfelek is felismerjék a kínálkozó lehetőségeket, és kihasználják a felkínált előnyöket. Az ügyfelek – különösen a nagy volumenű pénzforgalmat lebonyolító vállalatok – felkészülése ezért a fejlesztések sikeres megvalósításának fontos feltétele. Az előadó szerint a pénzforgalmi szolgáltatóknak saját felkészülésük mellett ügyfeleik felkészülését is segíteniük, ösztönözniük kell.
 
Kovács Vilmos Levente, a Simplexion Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója a napon belüli elszámolás bevezetésében rejlő innovációs lehetőségekre hívta fel a figyelmet. A szakember rámutatott, hogy a napon belüli elszámolás bevezetésével összefüggő kihívások kezelése a bankok számára komoly költség- és időberuházást eredményezhet. Ennek elkerülése érdekében alkotta meg a Simplexion Informatikai Kft. a Payment Message Hub koncepciót, amelynek lényege, hogy központosítva kezeli a fizetési üzeneteket, és ezzel egyfajta kommunikációs platformot létesít a banki rendszerek és a külvilág között. A Payment Message Hub a kimenő és a bejövő forgalom tekintetében is képes kezelni a hazai üzenetszabványokon túl a nemzetközi (SWIFT), a SEPA és a VIBER üzeneteket is.

A konferencia megrendezését az IBM, az UniCredit Bank, a Simplexion és a TAS-11 Kft. támogatta.

A konferencia videóanyaga megtekinthető az MKT internet-televíziós vitafórumainak honlapján, a http://www.beszelgetnikell.hu/index.cgi?r=&v=&l=&mf=&p=intergiro2 internetes címen.