Út a jövőbe címmel közös programsorozatot indít 2010 október végén a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) és az IBM. A nyolc előadásból álló sorozat a magyar gazdaság lehetőségeiről és a vállalkozások versenyképességét segítő, új technológiákról szól majd, és kapcsolódni szeretne a kormány által meghirdetett Új Széchenyi Terv társadalmi-szakmai vitájához.

Út a jövőbe címmel közös programsorozatot indít 2010 október végén a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) és az IBM. A nyolc előadásból álló sorozat a magyar gazdaság lehetőségeiről és a vállalkozások versenyképességét segítő, új technológiákról szól majd, és kapcsolódni szeretne a kormány által meghirdetett Új Széchenyi Terv társadalmi-szakmai vitájához.

A hat előadásból álló sorozat a magyar gazdaság lehetőségeiről és a vállalkozások versenyképességét segítő, új technológiákról szól majd, és olyan kérdéseket vet fel, melyek megoldása, vagy legalább a kérdések megfelelő megfogalmazása égetően fontos a magyar gazdaság szereplőinek, így benne a vállalkozásoknak és a fogyasztóknak is.

A gazdaság-, a vállalkozás- és a városfejlesztés lehetőségeinek, a pályázatok, az EU és a kormány támogatta fejlesztési programok feltérképezése azonban csak az első lépések egyike: az előadássorozat nem hagyja említés nélkül az egészségügyi ellátórendszer hiányosságait, a tömegközlekedés fejlesztésének lehetséges mikéntjeit, az élhetőbb városok építését elősegítő informatikai rendszerek és a hatékonyabb energiafogyasztásra való nevelés fontosságát sem.

Az egyes szakterületek avatott specialistái és az IBM szakemberei a megoldásra váró problémák lényegét ragadják meg: nem mulasztanak el beszélni a tudomány és az innováció kulcsszerepéről a gazdaság növekedési folyamatában, sem arról, hogy a legújabb informatikai vívmányok milyen módon állíthatók az egyes projektek és a végső célok szolgálatába, azaz hogyan szolgálhatják az embert egy jól működő világ megteremtésében.

A rendezvénysorozat egyes előadásaira elsősorban a hazai kis-és közepes vállalatok vezetőit, a gazdasági döntéshozókat, valamint azokat a szakembereket várják a szervezők, akik nyitottak a technológia nyújtotta lehetőségek iránt. Minden egyes témát elméleti és gyakorlati oldalról is körüljárnak az előadók, így a nyolc fórumon összesen 16 előadás hangzik majd el.

Az előadásokon a részvétel ingyenes, de aki nem tud részt venni e fórumokon, az sem marad le semmiről. Az elhangzott előadások ugyanis az internetre is felkerülnek, így a későbbiekben bárki megnézheti és meghallgathatja azokat.

Pongrácz Ferenc, az IBM Magyarország megbízott vezérigazgatója, az MKT Informatikai Szakosztályának elnöke az első fórumot megelőző, csütörtöki sajtótájékoztatón előrebocsátotta, hogy az előadások „technológia térfelén” sem csupán tervekről, elképzelésekről, ötletekről lesz szó, hanem olyan megoldásokról, amelyek más országokban vagy egy-egy városban már működnek. „Az IBM néhány éve indította Smarter Planet programját, amely intelligens rendszerekké szervezi az egymással kommunikáló érzékelők és informatikai eszközök sokaságát, komplex megoldásokkal segítve a közösségi létezés kulcsfontosságú területein. Meggyőződésünk, hogy az informatika ebben a formájában nagyban hozzájárulhat a gazdaság fejlődéséhez, és komolyan fokozhatja a hazai kis- és közepes méretű vállalkozások versenyképességét” – mondta Pongrácz Ferenc.

„A sikeres gazdaságpolitika megvalósítása, a fejlesztési irányok kijelölése és a strukturális átalakítások lényegének és menetrendjének meghatározása nem nélkülözheti a társadalmi párbeszédet, az érdemi szakmai vitákat és az együttműködést. A Magyar Közgazdasági Társaság a maga eszközeivel, szakmai fórumaival, rendezvényeivel és az ott megfogalmazott szakmai észrevételekkel, javaslatokkal eddig is segíteni igyekezett a mindenkori kormányok munkáját. Bízunk abban, hogy – hagyományainkhoz híven – ez az előadássorozat is lehetőséget teremt a higgadt, árnyalt, a gondos építkezést segítő szakmai eszmecserékre” – indokolta a sorozat fontosságán a sajtótájékoztatón Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke.

A sorozatról bővebb információ ide kattintva szerezhető, a sorozat tematikája pedig ide kattintva érhető el.