Az magyarországi oktatási rendszer szükséges reformjáról, a köz-, a szak-, felső- és felnőttoktatás átalakításának lehetséges irányairól szól a Magyar Közgazdasági Társaság Beszélgetni kell! című interaktív, internet-televíziós vitafórum-sorozatának következő adása 2009. december 10-én, csütörtökön délután 15 órától. A www.beszelgetnikell.hu internetes honlapon élőben, internet-televíziós technológiával sugárzott vitafórumba nem csak a beszélgetést a helyszínen figyelemmel követők kapcsolódhatnak be, a honlapon keresztül, az élő adás közben az internetezőknek is lehetőségük lesz kérdéseket feltenni. Az oktatáspolitikai vitafórum előadói Csapó Benő, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének professzora; Garai László gazdaságpszichológus, egyetemi tanár, az MTA doktora, valamint Szilágyi János, az MKIK képzési igazgatója lesznek. A vitát Halm Tamás, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára vezeti.

A december 10-i vitafórum többek között olyan kérdésekre keres választ, mint hogy mennyiségi értelemben elégedettek lehetünk-e a magyar közoktatás és felsőoktatás számaival; hogy szükség van-e ennyi diplomásra; hogy mit mutatnak a PISA-felmérések eredményei; hogy miként kellene javítani a munkaerőpiac igényeivel összhangban a szakoktatás helyzetén; hogy nagyobb-e az iskolai szegregáció Magyarországon, mint a térség más országaiban; vagy hogy melyek a bolognai rendszer tapasztalatai Magyarországon.

A Magyar Közgazdasági Társaság Beszélgetni kell! címmel 2009 októberében indította útjára tízrészes interaktív, internet-televíziós közpolitikai vitafórum-sorozatát a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázati támogatásával. A www.beszelgetnikell.hu honlapon élőben sugárzott, interaktív vitafórumok olyan fontos témákat dolgoznak fel, mint a foglalkoztatás és a foglalkoztathatóság növelésének lehetséges irányai, a hazai közlekedési rendszerek fenntarthatósága, az energiafüggőség kérdésköre vagy éppen a szociális piacgazdaság jövője és határai. E fórumokon alkalmanként három előadó (szakpolitikusok, gazdaságkutatók, társadalomtudósok) osztja majd meg gondolatait, véleményét az érdeklődőkkel. A teremben helyet foglaló közönség és az előadást a számítógépükön figyelemmel követők egyaránt hozzászólhatnak az elhangzottakhoz.

A www.beszelgetnikell.hu honlapon már megtekinthető a sorozat eddigi három, az országstratégia fontosságáról, a foglalkoztatás kérdéseiről és az Európai Unió Lisszaboni stratégiájának jövőjéről rendezett vitafórumának videóanyaga is.