A foglalkoztatás és a foglalkoztathatóság növelésének lehetséges irányait járja körül a Magyar Közgazdasági Társaság Beszélgetni kell! című interaktív, internet-televíziós vitafórum-sorozatának második adása 2009. október 29-én, csütörtökön délután 15 órától. A www.beszelgetnikell.hu internetes honlapon élőben, internet-televíziós technológiával sugárzott vitafórumba nem csak a beszélgetést a helyszínen figyelemmel követők kapcsolódhatnak be, a honlapon keresztül, az élő adás közben az internetezőknek is lehetőségük lesz kérdéseket feltenni. A foglalkoztatáspolitikai vitafórum előadói Munkácsy Ferenc, a Munkaügyi Szemle főszerkesztője, az MKT Foglalkoztatási Szakosztályának elnöke; Pulay Gyula, az Állami Számvevőszék Kutató Intézetének főigazgatója és Rolek Ferenc, a Budapest Bank vezérigazgató-helyettese, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke lesznek. A vitát Halm Tamás, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára vezeti.

Az október 29-i vitafórum többek között olyan kérdésekre keres választ, mint hogy valóban a foglalkoztatás-e a legnagyobb gond a mai Magyarországon; hogy mi az elsődleges oka az alacsony aktivitásnak és foglalkoztatottságnak és milyen megoldások jöhetnek szóba e téren; hogy melyek a foglalkoztatás regionális és korosztály szerinti problémái; hogy a nyugdíjkorhatár emelése és a korkedvezményes nyugdíjazás szigorítása mennyiben befolyásolja a foglalkoztatottság alakulását;.vagy hogy mennyiben segítették eddig az európai uniós források a munkahelyek megtartását.

A Magyar Közgazdasági Társaság Beszélgetni kell! címmel 2009 októberében indította útjára tízrészes interaktív, internet-televíziós közpolitikai vitafórum-sorozatát a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázati támogatásával. A www.beszelgetnikell.hu internetes honlapon élőben sugárzott, interaktív vitafórumok olyan fontos témákat dolgoznak fel, mint a foglalkoztatás és a foglalkoztathatóság növelésének lehetséges irányai, a hazai közlekedési rendszerek fenntarthatósága, az energiafüggőség kérdésköre vagy éppen a szociális piacgazdaság jövője és határai. E fórumokon alkalmanként három előadó (szakpolitikusok, gazdaságkutatók, társadalomtudósok) osztja majd meg gondolatait, véleményét az érdeklődőkkel. A teremben helyet foglaló közönség és az előadást a számítógépükön figyelemmel követők egyaránt hozzászólhatnak az elhangzottakhoz.

A vitafórumok helyszíne a budapesti Festetics-palota Andrássy terme (Budapest VIII. ker., Pollack Mihály tér – Bródy Sándor u. sarok). A terem befogadóképességére tekintettel október 28-án, szerdán délig tudunk fogadni jelentkezéseket az office.mkt@t-online.hu e-mail-címen mindazoktól, akik a helyszínen követnék figyelmmel a foglalkoztatáspolitikai vitafórumot.