A finn példa nyomán az országban elsőként a Magyar Közgazdasági Társaság Nagykanizsai Szervezete által létrehozott jövő bizottsága egy olyan összefogást kívánt megteremteni, mely pártpolitikán felül áll és több cikluson átível. A bizottság három területen városmarketing, idegenforgalom és munkahelyteremtés témakörökben készít anyagot a helyi független értelmiség, támogató országos szaktekintély és a Pannon Egyetem nagykanizsai campusa bevonásával.

Azért, hogy az anyagok lakossági támogatását erősítsék bevonták a témák iránt elkötelezett polgárokat. Ez olyan formában történt, hogy két témában – a városmarketing és az idegenforgalom témakörében – pályázatot írt ki a bizottság. Így a helyi lakosok ötleteikkel, javaslataikkal közvetlenül is részt vállalhatnak település arculatának és fejlődésének formálásában.

A pályázatra 29 munka érkezett, melyből 3 városmarketing, míg 26 idegenforgalom területét érintette.

A városmarketing területén a bírálók döntése értelmében most nem hirdettek eredményt, hanem arra kérték a pályázókat, hogy még tovább érleljék, csiszolják a beadott anyagokat. A Nagykanizsa idegenforgalmának fejlesztését taglaló esszéket, viszont az értékelők nagyon színvonalasnak és tartalmasnak tartottak.

Az első díjat Keléné Molnár Melinda kapta „Új Kanizsa Vár az élő középkor” címmel. Második lett Peszleg Attila „Út a város újabb virágkorához” című tartalmas elemzéseket is magában foglaló anyaga. Harmadik helyezést ért el Csert Csilla és Mihovics Zoltán „Isten hozott Nagykanizsán” című munkája.

A kanizsai szervezet és egyben A Jövő Bizottságának elnöke, Dr Polay József elmondta, hogy nagyon sok eredeti és megvalósítható ötlet jött össze, mely akár 5-15 évre is munkát adhat a megvalósítóknak. Megköszönte a pályázók aktivitását és jelezte, hogy reményeink szerint a sajtó hosszú heteken keresztül szemezgetni fog az anyagokból és arra törekszik, hogy minden jó ötlet napvilágot lásson. A Zalai Hírlap február 7-i szombati számában 4 külön oldalon taglalja a jövőbizottság kezdeményezését.

Maga a Közgazdasági Társaság, mint ötletgazda azon lesz, hogy ezek a szép és hasznos ötletek, ne íróasztal fiókban végezzék, hanem minél több megvalósuljon belőlük. Valamennyi jó gondolat bekerül a bizottság által készítendő koncepcióba, mely komoly kitörési pontot jelenthet a város és környéke számára. A megvalósuláshoz az elnök szerint 4 dolog kell: fanatikus szervező emberek, széles lakossági támogatás, tőkeerős befektető és az önkormányzat támogatása.