Az USA-ból elindult másodpiaci jelzáloghitel-válságról és annak az EU-ra gyakorolt esetleges hatásáról szervezett kerekasztal-beszélgetést az MKT Nemzetközi Gazdaság Szakosztálya szerdán. A rendezvényt követő tisztújításon a jelenlévők ismét Nyíri Ivánt választották a szakosztály elnökévé.

A Magyar Közgazdasági Társaság Nemzetközi Gazdaság Szakosztálya évente három-négy, az aktuális eseményekkel lépést tartó előadást szervez a tagság és külső érdeklődők számára. Az idei első körbejárandó téma az USA-ból elindult másodpiaci jelzáloghitel-válság és annak az EU-ra gyakorolt esetleges hatása volt. A téma időszerűségét nem csak a január végén lejátszódott, szélsőséges pénz- és tőkepiaci események igazolják, de jól mutatja a rendezvény iránti fokozott érdeklődés is: csaknem másfélszáz érdeklődő vett részt a beszélgetésen.

A március 12-én, szerdán délután Budapesten, az UniCredit Bank székházában tartott panelbeszélgetésen Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója, Zdeborsky György, a Magyar Fejlesztési Bank elnöke és Nagygyörgy Tibor, az általa alapított és vezetett Biggeorge`s NV-Ingatlanforgalmazó Zrt. tulajdonos-elnöke osztotta meg gondolatait a népes hallgatósággal. Felkért hozzászólóként pedig Ábrahám László, az amerikai tulajdonú National Instruments Europe Kft. ügyvezetője mondta el gondolatait és tapasztalatát e folyamatokkal kapcsolatban.

A kerekasztal-beszélgetést követően tartották meg a szakosztály tisztújítását. A jelenlévő tagok döntése értelmében a következő három évben a Nemzetközi Gazdaság Szakosztály elnöki posztját Nyíri Iván (C BOSS Hungary Kft.), titkári posztját pedig Szabó Péter (InBev Business Services Magyarország Kft.) tölti be. Az elnökség tagjai közé Bartha Attilát (Kopint-Tárki Zrt.), Benczes Istvánt (Budapesti Corvinus Egyetem), Dániel Annát (Külügyminisztérium), Forgács Irént (Magyar Faktoring Szövetség), Heil Pétert (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium), Hernádi Andrást (MTA Világgazdasági Kutatóintézet), Pongorné Csákvári Mariannet (Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ) és Szegő Mártát (Unicredit Bank) választották.