A Magyar Közgazdasági Társaság 80. születésnapja alkalmából Közgazdász Életműdíjat adományozott Kornai János akadémikusnak. A társaság legmagasabb kitüntetését Gyurcsány Ferenc miniszterelnök – tagtársunk – jelenlétében Kádár Béla akadémikus, az MKT elnöke adta át kedden Budapesten, az Andrássy Egyetemen.

„Kornai János sohasem hagyta magát befolyásolni izmusok által, szellemi függetlensége megőrzése mellett mindig a saját útját járta” – jellemezte a kitüntetettet a mintegy 180 fős vendégsereg előtt Kádár Béla.

A Várakozások, közhangulat, realitás címmel tartott előadásának bevezetőjében Kornai János egy 2005-ben készült hazai közvélemény-kutatás kapcsán elmondta: a megkérdezettek 41 százaléka jobbnak ítélte a régi rendszert, azaz a szocializmust, míg a kapitalizmusra 32 százalék szavazott. A válaszolók 27 százaléka egyformának ítélte a két rendszert.

Kornai János szerint a kapitalizmus egyik legfontosabb előnye a vállalkozás, a dinamizmus, a másik pedig az, hogy ott az eladók versenye, azaz a vevők piaca valósul meg, szemben a szocializmussal, ahol a vevők mindig kiszolgáltatottak. A kapitalizmus pozitív rendszerspecifikus eleme a rugalmas tőkepiac is, amely lehetővé teszi a tőkéhez való hozzájutást.

A kapitalizmus rendszerspecifikus negatív vonása a munkanélküliség – fogalmazott Kornai János, hangsúlyozva, hogy amíg a szocializmust a krónikus munkaerőhiány jellemzi, addig a kapitalizmust a krónikus munkaerőtöbblet. Tehát oktalanság teljes foglalkoztatottságot célul kitűzni a kapitalizmusban.

A kutatások azt bizonyítják, hogy minél gyorsabb az innováció, a termékek cseréje, az új technológiák bevezetése (valamennyiük a profittermelésre pozitívan ható tényező), annál inkább kialakul a strukturális munkanélküliség – magyarázta Kornai János.

A rendezvényen az MKT vezetőin kívül megjelent az MTA IX. osztályának számos tagja, az MTA sok közgazdászdoktora, egyetemi tanárok, állami és banki vezetők, közéleti személyiségek, köztük Mandur László, az Országgyűlés alelnöke, Veres János pénzügyminiszter, Surányi György, a CIB elnöke, Mészáros Tamás, a Corvinus Egyetem rektora, Bokros Lajos, az CEU vezérigazgatója, Csapody Pál, az ÁSZ főtitkára, Szikora János, az APEH elnöke, ifj. Nyers Rezső, a Bankszövetség főtitkára.

Az előadást követően a rendezvény vendégei a Hilltop Zrt. boraiból és a bakonszegi Awassi Zrt. sajtjaiból kaptak ízelítőt.

A jubileumi ünnepségről beszámolt többek között a portfolio.hu, a Figyelőnet, az InfoRádió, a Népszabadság, az Index, a VG Online, a Magyar Nemzet, a Metro és az e-Bróker is.