A nemzetközi üzleti környezet szokatlanul kedvező most a reformokhoz. Olyan lehetőség ez Magyarország számára, amelynek elszalasztása súlyos következményekkel járhat – fogalmazott John Lipsky, a Nemzetközi Valutaalap első vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, a Gazdasági és Szociális Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett beszélgetésen.

A Pénzügyminisztérium meghívására Magyarországra érkezett IMF-vezető elismeréssel szólt az gazdasági átalakulás elmúlt másfél évtizedének eredményeiről, hozzátéve: az elmúlt évek történései kapcsán ugyanakkor meglehetősen toleránsak voltak a nemzetközi piacok. A 2006 tavaszán-nyarán elindított megszorító intézkedéseket üdvözölve elmondta: ezek a lépések sikeresen lecsillapították a piacokat, ugyanakkor ha ismét kétségek merülnek fel a magyar fiskális politika hitelességét illetően, az a nemzetközi bizalom komoly megrendüléséhez vezethet.

John Lipsky felhívta a figyelmet arra, hogy ma Magyarországon az újraelosztás mértéke eléri a GDP 50 százalékát, ami igen magas arány, a nemzetközi tapasztalatok szerint az egészséges ráta legfeljebb 45 százalék körül lenne. Ez a magas újraelosztási arány rendkívüli óvatosságot tesz szükségessé az esetleges adócsökkentéseknél. Az IMF első vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: a munkát terhelő adók csökkentését és a közvetett, fogyasztási adók növelését tartja elképzelhetőnek, azzal együtt, hogy a jelenleginél többen fizessenek adót, kevesebb, adókerülést segítő kiskapu legyen, és összességében is egyszerűbb, áttekinthetőbb legyen az adórendszer.

A magyarországi reformok kapcsán az IMF második embere hangsúlyozta: meg kell húzni az új határokat a közszféra és a magánszféra felelősségvállalása között mind a nyugdíjrendszer, mind az oktatási rendszer, mind pedig az egészségügy átalakítása kapcsán. Ez utóbbival kapcsolatban, kérdésre válaszolva John Lipsky elmondta: a hatékonyság és a méltányosság közötti egyensúlyt kell megtalálni. Arra a kérdésre, hogy egy- vagy több biztosítós modellt látna-e hatékonyabbnak, úgy felelt: a nemzetközi tapasztalatok szerint nincs egyetlen üdvözítő megoldás a kérdésben, ugyanakkor Magyarországon a jelenleginél szélesebb körű vitára lenne szükség az egészségügy átalakítása kapcsán.